Hopp til innhold

– Vi vil gi noe tilbake til hjembygda

I helga arrangerer fiolinistsøstrene Ragnhild og Eldbjørg Hemsing musikkfestival i hjembygda Aurdal i Valdres.

Ragnhild og Eldbjørg Hemsing

Sammen med TrondheimSolistene byr Hemsingsøstrene på klassiske verker for kammerorkester, og i tillegg fremføres det nyskrevne verket «Sprang».

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

I helga går den andre Hemsingfestivalen av stabelen i Aurdal i Valdres. Søstrene Ragnhild (26) og Eldbjørg Hemsing (24) inviterer til musikalske opplevelser på det vesle stedet der de selv lærte seg å spille.

– Vi ønsker å gi noe tilbake til hjembygda vår. De har alltid støttet oss og vært positive, så nå vil vi gi dem en opplevelse de kanskje ellers ikke ville fått i Valdres, sier Eldbjørg.

De to søstrene begynte begge å spille fiolin i femårsdalderen. De startet tidlig å ta timer ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo, og er begge anerkjente fiolinister i både inn- og utland.

Etter deltakelsen i Kjempesjansen på NRK ble jentene for alvor kjent.

Variert program

Fredag kveld ønsker søstrene velkommen til åpningskonsert i Aurdal kirke.

Sammen med TrondheimSolistene byr Hemsingsøstrene på klassiske stykker for kammerorkester, og i tillegg fremføres verket «Sprang» som er skrevet av samtidskomponisten Lasse Thoresen.

– «Sprang» er inspirert av tre hardingfeleslåtter fra Valdres, så det vil nok mange valdriser kjenne igjen, fortsetter Eldbjørg.

Både Ragnhild og Eldbjørg spiller både fiolin og hardingfele. Og den lokale tradisjonsmusikken er viktig for de to.

– Vi har jo med folkemusikk siden vi også spiller hardingfele. Det er naturlig å ha med folkemusikken. Slik får vi med vår identitet, sier Ragnhild.

Hemsingsøstrene.

Her fremfører Ragnhild og Eldbjørg Hemsing «I ensomme stunde» av Ole Bull.

Barn og Ole Bull

Lørdag formiddag inviterer søstrene til barnekonsert, og på kvelden fremfører de forestillingen Ole Bulls tone, sammen med skuespiller Liv Bernhoft Osa.

Fascinasjonen for Ole Bull fikk søstrene etter at de laget dokumentar om komponisten sammen med NRK.

Nye oppgaver

Som festivalarrangører har de to søstrene mange uvante oppgaver å henge fingrene i. Det er storesøster Ragnhild som er daglig leder for festivalen.

– En må tenkte på absolutt alt, fra innlosjering av artister til kjøp av mat. Vi har akkurat bestilt tusen lomper og tusen pølser, sier Ragnhild muntert.

Men det beste ved det å arrangere sin egen festival, er muligheten til å bestemme programmet.

– Det som er kjempefint er den friheten vi får til å programmere de stykkene vi selv ønsker å ha med. Også er det jo artig å sette navnet sitt på konserter som folk forhåpentligvis har lyst til å komme å høre på, sier Eldbjørg.