Hopp til innhold

Har 300 innbyggere, tar imot 150 flyktninger

LJØRDALEN (NRK): – Vi må ha et kaldt hode og et varmt hjerte, sier ordføreren i Trysil etter at overnattingsstedet Ljøratunet ble flyktningmottak.

Vidar Storbæk deler ut akebrett til asylbarn

MONTERER AKEBRETT: Vidar Storbæk monterer akebrett til barna på akuttmottaket på Ljøratunet i Trysil. Han er en av mange bygdefolk som nå hjelper asylsøkere som er kommet dit.

Foto: Tom Haakenstad / NRK

Vidar Storbæk er omkranses av småunger i det som ser ut som et kreativt kaos i vestibylen på Ljøratunet, som er fullt av folk fra nær og fjern.

– Nå har jeg vært på Coop og kjøpt det de har av akebrett, sier Storbæk.

Se hvor mange flyktninger din kommune kan få:

En liten jente ser spent på mannen, som sitter og monterer sammen ett av flere akebrett han har kommet med til mottaket. Farkostene kommer raskt i bruk, og at gaven gleder er det ingen tvil om.

– De trenger å aktiviseres og ha noe å gjøre. Snøen ligger ute her og er helt gratis. Det er bare å sette akebrettet nedpå og så er det liv og røre med en gang. Det er så moro å se, sier Storbæk.

Mange nye i en liten bygd

Ljørdalen er en liten bygd så langt øst i Trysil at mobiltelefonen skifter til svensk operatør. Her bor det 250 - 300 fastboende. Fredag ble bygda plutselig langt mere folkerik, på grunn av mottaket på Ljøratunet. Og innbyggerne strømmer til med både gaver og hjelp.

25 år gamle Lene Bergersen er altmuligkvinne på det nye mottaket. Hun møtte opp som frivillig natt til fredag, da de første 90 av over 150 flyktninger kom til akuttmottaket. Nå er hun midlertidig ansatt.

– Dette er noe som angår oss alle. Disse folkene er blant dem som har sittet i båtene fra Tyrkia til Hellas som vi har sett. Nå er det på ekte, nå er det her. Nå går det ikke lenger an å si at vi skal hjelpe dem der de kommer fra, sier Lene Bergersen.

Egentlig er hun døvetolk, og bor egentlig i København, og er egentlig bare veldig midlertidig ansatt på mottaket. For på lørdag drar hun til Kambodsja - innen da må noen ta hennes plass.

Mange hjelpere

May Irene Bråtalien og Jan Erik Nordnes foran Ljøratunet i Trysil.

BLE AKUTTMOTTAK: May Irene Bråtalien og samboer Jan Erik Nordnes driver og eier Ljøratunet i Trysil. Overnattingsstedet har de fått gjort om til akuttmottak, i første omgang til ut i januar.

Foto: Tom Haakenstad / NRK

Daglig leder på mottaket, May Irene Bråtalien, sier de må ansette seks personer. Hun og samboer Jan Erik Nordnes driver Ljøratunet, som Jan Erik eier. Overnattingsstedet har de fått gjort om til akuttmottak, i første omgang til ut i januar.

– Vi valgte jo å hjelpe til i en veldig vanskelig situasjon. Og vi hadde anledning til det, sier Bråtalien.

I vestibylen jobber nyankomne Abdullah fra Irak med å hjelpe til med alt fra å dele ut bygdefolkets mange klesgaver til å tolke.

– Jeg vil gjerne hjelpe mine landsmenn og derfor oversetter jeg fra engelsk til arabisk, sier Abdullah.

Han er blitt bra mottatt i Ljørdalen og Norge, og sier han setter pris på tryggheten her, som ikke finnes i hjemlandet.

– Her er det trygt og godt, sier Abdullah.