Hopp til innhold

Gründersatsing med mangler

LILLEHAMMER (NRK): Regjeringen vil bruke 400 millioner for at flere skal lykkes som gründer i ny gründerplan. Men kritikerne mener satsingen har store mangler.

Deys

GRÜNDER: Grunnlegger av klesmerket Deys, Pål Martin Tvete, holder til på Lillehammer. Han tror ikke det er mange som holder ut kjøret med å drive en egen bedrift.

Foto: Lars Bilit Hagen / NRK

Ifølge statistikk fra Statistisk sentralbyrå, faller to av tre nyetablerte bedrifter av i løpet av fem år. Klesmerket Deys har nå overlevd i fem år, og Pål Martin Tvete, som startet bedriften, tror han har funnet en bra rytme for å lykkes også framover.

– Det kan være vanskelig å finne tid til å jobbe med bedriften, når man skal hente barn i barnehagen, trene og gjøre en god jobb i en hundreprosents jobb ved siden av, sier Tvete.

For han har de største utfordringene vært økonomi og det å finne de rette samarbeidspartnere, men han sier at dette nå er i ferd med å falle på plass. Tvete har valgt å drive nokså smått, og har en fulltidsjobb ved siden av.

Regjeringen: – Ønsker flere gründere

Regjeringen ønsker å oppfordre til mer gründervirksomhet i Norge, og foreslår å bruke 400 millioner ekstra på gründertiltak i 2016.

– Regjeringen ønsker å bidra med kapital og kompetanse. Vi skal heie på gründere. Vi trenger en kultur der det er lov å lykkes, og lov å mislykkes, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Til Dagens Næringsliv, sier styreleder i Norsk venturekapitalforening (NVCA), Anders Misund, at han synes at gründerplanen byr på få reelle tiltak får å skaffe kapital, og betegner summen som regjeringen bruker er symbolsk.

Både NVCA og Innovasjon Norge savner skatteendringer for gründere i den nye planen.

Viktig med utholdenhet

Leo Grünfeld

Leo Grünfeld, partner og forskningsleder Menon sier det er større sjanse for å lykkes på andre eller tredje forsøk som gründer.

Foto: Reidar Kjæstad / NRK

Leo Grünfeld er partner og forskningsleder i konsulentfirmaet Menon. Han sier at det ikke er lett å lykkes som gründer, og han får støtte i tallene.

Kun en av tre oppstartede bedrifter overlever sine fem første år. Omtrent halvparten har gitt seg allerede etter ett år.

– Det er viktig å ikke gi opp. Hold ut, sier Grünfeld. Han opplever også at de som forsøker seg flere ganger som gründere, ofte har større sjanse til å lykkes andre eller tredje gangen.

Tvete har samme erfaring, og tror ikke det er mange som har evnen til å stå det krevende løpet ut.

Ved inngangen til 2015 var det 547.232 aktive foretak i Norge. 43 prosent av dem var aksjeselskap. Det etableres rundt 50.000 nye bedrifter årlig i Norge.

Innovasjon Norge sier at det kun er et fåtall av disse som har store vekstambisjoner.

– Det er hovedutfordringen å få gründerbedriftene til å lykkes med vekst, sier kommunikasjonsrådgiver i Innovasjon Norge, Siv Isabel Eide.

Flere saker fra Innlandet