Hopp til innhold

Gjøvik hjelper Europa å bekjempe datakriminelle

Europol og Cybersenteret CCIS på Gjøvik inngår nå et samarbeid om å bekjempe datakriminalitet på tvers av landegrenser.

Datasikkerhet https

CYBERSIKKERHET: I august i år ble Center for Cyber and Information Security (CCIS), åpnet på Gjøvik. Nå blir de partnere med Europol.

Foto: Colourbox

Cyberkrimsenteret i Europa har ansvar for å bekjempe internettkriminalitet på tvers av landegrenser. Nå vil de samarbeide med Center for Cyber and Information Security (CCIS) på Gjøvik. I går skrev de under avtalen som bekrefter at Gjøvik skal ha en rolle som rådgiver overfor Europa.

Troels Ørting og Morten Irgens skriver under samarbeidsavtalen

PARTNERE: Troels Ørting, nestleder i Europol (t.v.) og Morten Irgens, leder av CCIS' interimstyre skrev tirsdag under samarbeidsavtalen i Oslo.

Foto: CCIS

– Europol er veldig fascinert av modellen vi har utviklet på CCIS. Her har vi et senter som kombinerer forskning, anvendelse og studieprogrammer. Europol vil forstå og lære av oss, sier Morten Irgens, leder av CCIS' interimstyre.

Senteret på Gjøvik er et nasjonalt kraftsenter for forskning, utdanning og har trening i å håndtere kritiske situasjoner knyttet til informasjonssikkerhet.

Vil kartlegge fremtidens kriminalitet

Europol er EUs organisasjon for politisamarbeid innen kriminaletterretning. De leder og driver det Europeiske cyberkrimsenteret. I Dagsrevyen tirsdag sa sjefen for Cyberkrimsenteret at vanlige folk i løpet av få år vil slutte å bruke internett, fordi kriminelle vil ta over hvis ikke politi og samfunnet tar grep. Nå blir altså CCIS på Gjøvik en viktig aktør i den globale kampen mot datakriminalitet.

– Problemet er veldig stort. I Europa ser vi et stigning på mange hundre prosent når det gjelder denne typen kriminalitet, sa Troels Ørting, nestleder i Europol til Dagsrevyen.

Datasikkerhet

ALVORLIG: Troels Ørting, nestleder i Europol, mener datakriminalitet er en enkel form for kriminalitet.

Foto: NRK

Dette er grunnen til at Cyberkrimsenteret nå knytter samarbeidskontakter med andre instanser for å øke innsatsen mot datakriminalitet.

– Vi skal bistå Europol med å forstå hvilken retning datakriminaliteten tar og hvilke muligheter som finnes. Det mulighetsrommet vil nemlig bli benyttet av kriminelle ganske raskt, sier Morten Irgens.

Han mener at forskning på dette feltet er viktig, og for å klare å bekjempe datakriminalitet må CCIS samarbeide med andre aktører på tvers av landegrenser.

Mener CCIS er unikt

CCIS er i dag tilknyttet 25 partnere. Blant disse finner vi både politi, forsvar og næringslivsaktører. Nå ser de altså også mot utlandet for å finne nye partnere.

Morten Irgens

VIL SAMARBEIDE: Morten Irgens mener det er viktig å samarbeide om datakriminalitet på tvers av landegrenser.

Foto: Høgskolen i Gjøvik

– Man tenker ikke over hvor alvorlig datakriminalitet er, men daglig skjer det angrep på norske bedrifter. I EU forsvinner 17 milliarder hvert eneste år på grunn av kredittkortsvindet, sier Irgens.

Det bekrefter også Troels Ørting, som sier at det å være datakriminell i dag er forbundet med lav risiko.

Irgens mener det er bra at Norge med denne avtalen blir tettere integrert med resten av Europa.

– Vi er nå i samtaler med andre nordiske land om å lage lignende sentre i de landene. Det er langt frem i tid, men disse skrittene vi nå tar er viktige, sier Irgens og legger til at han mener CCIS er unikt i sitt slag.

Flere saker fra Innlandet