Hopp til innhold

Slik vil de kapre de beste hodene

Gjøvikregionen jakter på høgkompetent arbeidskraft fra utlandet. Derfor vil næringslivet vil ha internasjonal barneskole.

internasjonal grunnskole,arbeidskraft,globale talenter,mustad, høgskolen i Gjøvik

Elever ved Kongsberg International school har over 100 elever på venteliste. De prioriterer familier fra utlandet, og norske familier som skal reise ut med sine barn. I dag har skolen om lag 200 elever fra 30 nasjoner.

Kampen om arbeidskraft blir stadig viktigere. Og mange globale talenter kommer fra utlandet. Derfor har industrien i Gjøvik-regionen tatt initiativ til å etablere en internasjonal grunnskole.

Det er Emma Østerbø som står i spissen for initiativet. Hun er delprosjektleder i NCE Raufoss.

Emma Østerbø

Engasjert: Emma Østerbø, delprosjektleder i NCE Raufoss er en av ildsjelene bak.

Foto: Geir Randby / NRK

– Jeg mener en slik skole vil gjøre det lettere å rekruttere i den enkelte bedrift, og dermed styrke utviklingsmulighetene for næringslivet, sier hun.

Hvis regionen får en internasjonal skole er dette viktig både for internasjonale arbeidstakere, men også for nordmenn med internasjonale familier.

Stor økning i internasjonalt miljø

Av nye tilflyttere til Gjøvik-regionen utgjør tilflytting fra utlandet ca. 20%. Bare på Høgskolen i Gjøvik har de nasjonaliteter fra 30 land.

Industrinettverket på Raufoss mener en engelskspråklig skole vil kunne gjøre at familier som velger å bo i Gjøvik-regionen kan få et tilbud til barna slik at de får en kontinuerlig skolegang.

For det viser seg at det er vanskelig for foreldre å følge opp skolearbeid på et språk de ikke behersker. Denne argumentasjonen bekreftes i Stortingsmelding NOU 2011–3 om kompetansearbeidsplasser.

Familier i etableringsfasen er opptatt av at stedet de bor har et godt oppvekstmiljø. Gode skoler er en vesentlig del av dette, og det har vært en økende interesse for utdanningskvalitet i grunnskolen de siste årene. Utvalget mener at etablering av internasjonale skoler kan være med på å styrke attraktiviteten til de regionale arbeidsmarkedene og legge til rette for bedre rekruttering.

NOU 2011 om kompetansearbeidsplasser

Positive erfaringer fra Kongsberg

Industrimiljøet på Kongsberg startet opp med internasjonal grunnskole i 2003. Emma Østerbø og prosjektgruppen fra Raufoss har blant annet besøkt skolen i Kongsberg, som er en av sju internasjonale barne- og ungdomsskoler i Norge.

Andrew Gregory

POSITIV ERFARING: Andrew Gregory er business manager ved Kongsberg International school. Han har mange barn på venteliste.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Ifølge business manager Andrew Gregory ved Kongsberg International school var det stor interesse fra norske elever da de startet opp skolen, men etter hvert ble det flere internasjonale elever. Nå har de over 100 på venteliste, og de prioriterer familier fra utlandet, og norske familier som skal reise ut med sine barn. I dag har skolen om lag 200 elever fra 30 nasjoner.

– Jeg får stadig henvendelser fra foreldre som vil vite mer om skolen i forbindelse med at de søker jobb på Kongsberg sier han.

Gregory tror skolen har vært viktig i forhold til rekrutteringsarbeidet av høykompetent arbeidskraft fra utlandet.

Gjøvikordføreren er skeptisk

Ordfører Bjørn Iddberg er positiv til ideen fra næringslivet, men er redd for at en slik internasjonal skole vil tappe det offentlige. For skolepengene følger eleven, og hvis mange velger den internasjonale skolen blir det mindre penger i offentlig skole.

Bjørn Iddberg

SKEPTISK: Ordfører Bjørn Iddberg vil ha mer fakta på bordet.

Foto: Geir Randby / NRK

– Jeg etterlyser også mer fakta på bordet om elevgrunnlag før jeg vil støtte prosjektet hundre prosent, påpeker han.

Det samme mener næringsrådet i regionen som har diskutert saken. Emma Østerbø tror de raskt vil få elevgrunnlaget som skal til, og at det viktigste er at regionen får flere familier til å flytte til Gjøvik/Toten slik at næringslivet vokser og skatteinntektene øker.

– Uansett hvilken skole barna går på, innbyggerveksten er viktigst, sier Østerbø.

Må tenke mer globalt

Om man ser på regioner som lykkes med å vokse i Norge har nesten alle en internasjonal skole, forteller ildsjelen bak prosjektet.

– Skolen vil bli en viktig infrastruktur, og en viktig terskelsenker for internasjonale familier, sier Østerbø.

NCE Raufoss har lagt inn 200.000 til forprosjektet. Nå avventer de mulige sponsorer for oppstartsfinansiering. Det trengs tre og en halv million kroner. Da kan rektor og business manager ansettes. Målet er å få den nye privatskolen i gang fra neste år i lokalene til Mustad næringspark.

Lonnie Lynn Myklebust mener det er viktig å få etablert internasjonal skole.

Lonnie Lynn Myklebust flyttet fra USA til Gjøvik i 2009. Se hvorfor hun mener det er viktig med internasjonal skole i video.

Flere saker fra Innlandet