Hopp til innhold

John Smits gir ut bok om snømåking

Meteorolog John Smits har skrevet bok om snømåking og har et lidenskapelig forhold til snø. Mens han venter på det første snøfallet, tørrtrener han med snøskuffa på barmark.

John Smits

John Smits har gitt ut snøboka «Måk snø». Foruten navnet har den flere andre likheter med salgssuksessen «Hel ved», og statsmeteorologen tror den kan treffe en ny nerve i den norske folkesjela.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Et snøfattig Østland får statsmeteorolog John Smits til å klø i fingrene etter å spisse ferdighetene med snøskuffa. Helt siden han var liten har han hatt et over middels sterkt forhold til snømåking, og der andre priser seg lykkelige for en mild og snøfattig vinter, kan statsmeteorologen knapt vente med å rydde oppkjørselen fri for snø.

– Det blir ikke vinter uten snømåking, men jeg er dessverre så uheldig at jeg bor i Oslo-traktene og her er det for tiden snøfritt. Så nå jeg korter ned ventetiden med å tørrtrene med snøskuffa. Snømåking er for balsam for både kropp og sjel, sier meteorologen entusiastisk.

John Smits har vore med og skreve bok om snømåking. Her fortel han særdeles engasjert om sin store lidenskap.

Lærte av bestefar på Raufoss

I boka «Måk snø» tar han for seg snømåkingens mange varianter. Mange år i kompaniskap med spade og skuffe, gjør at Smits har råd med det meste som har med flytting av snø å gjøre. Lidenskapen tror han ble vekket hos bestefar på Raufoss da han var liten og lærevillig.

John Smits

Smits er nesten like glad i å gå på ski som i å måke snø. For tiden blir det lite av favorittaktivitetene.

Foto: John Smits

– Raufoss er et snøhøl, snøen kommer tidlig, den kommer i store mengder og den ligger lenge. Bestefaren min var en dedikert snømåker, så jeg gikk et par skritt bak og prøvde å lære. Han hadde utviklet et sinnrikt system med forskjellige tippepunkter som gikk fra oppkjørselen og ut i plenen. Det så omtrent ut som slagghauger fra en gruve, så det var et stort prosjekt å være involvert i bestefars måking, erindrer han.

Bruker håndlaget tremåke

Smits har skrevet boka sammen med journalist Bjørn Skomakerstuen, og sammen med Thor Gotaas sin bok om femmilas historie, seiler den opp som en av årets sikreste julegaveideer til far.

I boka har han viet mye plass til hva slags utstyr man bør bruke. Snømåker kommer i alle størrelser og varianter, men snøekspertens valg er en måke av den tradisjonelle sorten.

– For pasjonerte snømåkere anbefaler jeg en håndlaget måke i tre. Disse får man kjøpt på et lite lokalverksted på Raufoss, og den gjør jobben for meg. Ellers gjelder det å tilpasse redskapen til hvor mye snø det er, og hvor stort område du skal rydde, anbefaler han.

Martin Giæver tester ut en manuell snøplog

Moderne måkeutstyr fåes i mange varianter. Her er Plog Svea, en hjuldreven skuffe.

Foto: Bjørnar Verpeide/NRK

– Privatdrevet aktivitet på egen tomt

Ifølge Smits kan snømåking deles i to skoler -den tradisjonelle og fysisk anstrengende, og den moderne der man bruker snøfreser. Motorisert snømåking er ikke noe som ligger Smits hjerte nært, men han har allikevel viet et kapittel i boka til det maskinelle.

– Motorisert måking bygger på en helt annen filosofi, og da havner man raskt over på det vi kategoriserer som snøbrøyting. Dette er for meg en mer industriell måte å rydde snø på, og jeg ser på snømåking som en privatdrevet aktivitet som utføres på egen tomt.

John Smits

Vær og nedbør er store interesser for NRK-meteorologen.

Foto: Hilde Nilsson

Landsomfattende snømåkerlaug

Boka føyer seg inn i rekken av saktegående underholdningsprodukter som tar mål av seg å røre ved den norske kulturarven. Lars Mytting fikk med boka «Hel ved» hele Norge til å huske at vi er et vedfyrende folkeslag, og forskjellige NRK-satsinger har gjort «sakte-tv» til et internasjonalt begrep.

Smits ser allerede spor av at det er mange som deler hans lidenskap for den praktiske vinteraktiviteten. Han ser ikke bort fra at boka kan få en «Hel ved»-effekt.

– I vårt samfunn der det går veldig raskt, og snømåking er en langsom aktivitet der man kan la tankene flyte. Det er tydelig at slike sysler slår an, for etter at boka kom ut har lystmåkere, måkenerder og alle andre snøinteresserte kommet ut fra skapene og bekjent at de er en del av det landsomfattende snømåkerlauget.