Hopp til innhold

Ola opplevde marerittet- eksperter advarer mot utrygg is

ÅSNES (NRK) Ola Håkonsen skulle lage bane til filminnspillingen av Børning 2 da han gikk gjennom isen med tråkkemaskinen. NVE advarer nå mot utrygg is mange steder i landet.

Opplevde marerittet på isen

SKREKKOPPLEVELSE: Ola Håkonsen opplevde marerittet på isen.

Foto: Kristian Rostad / NRK

Håkonsen opplevde manges mareritt mandag kveld da han helt uforvarende gikk gjennom isen midt ute på Gjesåssjøen i Åsnes. Han kjørte en flere tonn tung tråkkemaskin og skulle lage bane til innspillingen av bilfilmen Børning 2. Men plutselig brast isen og han begynte å synke.

– Isen klemte mot dørene, så jeg fikk dem ikke opp. Vannet kom inn i hytta og det var en panikkartet opplevelse. Jeg husker ikke alt klart, men fikk til slutt opp en siderute og kom meg ut, forklarer han.

Opplevde marerittet på isen

BORTE: Tråkkemaskinen til Kjellmyra idrettslag forsvant nesten helt. Nå står den med bakenden på bunnen av sjøen.

Foto: Kristian Rostad / NRK

På vandring i 20 minusgrader

Håkonsen er vokst opp rett i nærheten og kjenner forholdene godt. Isen ble målt til 27 cm, noe som er innenfor forsvarets beregninger av farbar is. Han vært utpå med traktor mange ganger, men denne gangen holdt ikke kjentmannskunnskapen.

Kald og våt kom han seg ut og opp på trygg is, men måtte gå over en kilometer i 22 minusgrader før hjelpen kom.

– Telefonen virket heldigvis fortsatt, så jeg fikk ringt etter hjelp. I etterkant er jeg glad for at det gikk bra, for dette kunne fort ha gått galt, sier han.

Snøbrøytingen til filminnspillingen må vente og for tiden diskuteres det hvordan tråkkemaskinen skal heves.

– Blir lurt av kulda

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) rapporterer jevnlig om issikkerheten via sine nettsider på Varsom.no. NVE advarer mot å tro at den lange kuldeperioden betyr at isen er trygg.

– Snøen har isolert veldig godt, så til tross for sprengkulde i flere uker ser vi at isveksten i stor grad har stoppet opp. Dette kan nok lure folk til å tro at isen er tryggere enn den egentlig er, sier isvarsler Ragnar Ekker ved NVE.

– Isveksten stoppet opp i jula, og begynte igjen i januar. Men det var ikke mange dager med frost før snøen kom og da avtok isveksten, forklarer Ekker.

På skøyteisen i Jegersberg

TRYGG IS: Skøyteisen er ypperlig mange steder, samtidig kan tykkelsen variere mye.

Foto: Sander Heggheim/NRK

Oppfordrer til forsiktiget

En hovedregel fra isvarselet er at jo mindre vannet er, jo tryggere vil isen være. Men faktorer som årstid, klima og nedbør påvirker, så dette er ingen eksakt vitenskap.

– På forvinteren legger isen seg fra land, og blir tykkest der. Den kan være tynnere på midten, der det er mer vind og bevegelse i vannet. På ettervinteren slipper den først langs land, så det er viktig å vurdere årstiden, sier Ekker.

NVE viser til sine egne ferdselsråd for årstiden og oppfordrer til generell forsiktighet på islagte vann.

– Sjekk tykkelsen på isen, den bør minimum være 10 cm. Ellers bør man ha med ispigger, tau og tørt skift i sekkken, er rådene fra Ekker og NVE.

Flere saker fra Innlandet