Hopp til innhold

Gidder ikke hente klær de har sendt til rens

BRANDBU (NRK): Renseriene må kaste eller gi bort mengder med klær. Årsaken er at folk glemmer eller ikke gidder å hente dem.

Margareth Bjerke Andersson på Brandbu Renseri og Sømsenter

KLESLATSKAP: Margareth Bjerke Andersson (71) driver Brandbu Renseri og Sømsenter og opplever at boblejakker, tepper og brudekjoler blir hengende fordi folk ikke henter dem.

Foto: Hanne Stine Kind / NRK

– Her har vi et flott teppe. Så rart at de som leverte det ikke vil ha det igjen. Nå begynner det å bli litt støvete, for det ble levert inn i 2010, sier Margareth Bjerke Andersson (71).

Hun har hatt ansvar for Brandbu Renseri og Sømsenter i over 40 år og har sett hvordan folks holdninger har endra seg i løpet av årene som har gått.

– For 40 år siden var det ikke snakk om å ikke hente igjen tingene man leverte til rens. Det var ikke så enkelt å få tak i nye og fine ting, sier hun.

En ringerunde NRK har gjort viser at folk rundt om i landet ikke har det travelt med å hente det de har levert til rens. I hovedstaden har flere begynt å ta forhåndsbetalt for rens av tepper og skinn. Det samme har flere renserier i Trondheim, som rydda i gjenglemte klær fra 2008 til 2010 og fant ut at det tilsvarte inntekter på 100 000 kroner. På Gjøvik har de oppretta et eget lager fordi de har så mye gjenglemte klær.

Tror folk har for mye klær

Ved et renseri i Bergen har de begynt å sende påminnelse til folk på sms, men etter to år gir de klærne til Fretex eller sender dem med lastebil til Balkan. Ved Brandbu Renseri og Sømsenter har alt fra boblejakker, tepper, skjorter og brudekjoler hengt i flere år.

– Jeg tror folk har for mye klær i dag. Som regel henter ikke folk klærne fordi de har glemt det. Når de leverer boblejakka i april og henter den i oktober har de hatt trygg lagring en stund, sier Bjerke Andersson.

Hun mener folk bør bli flinkere til å fikse det de har i stedet for å kaste det.

– Vi kan ikke drive på sånn. Vi må bytte ut ødelagte glidelåser og bukser i stedet for å kaste og kjøpe nytt. Dette er blitt min agenda, sier hun.

Flere saker fra Innlandet