Hopp til innhold

Fugleungene dør av insektmangel

Det er lite insekter på grunn av den kalde våren. Det fører til matmangel for fuglene. Tore Hauge i Åmot finner stadig hele kull med døde fugleunger i fuglekassene.

Det er lite insekter på grunn av den kalde våren og det betyr matmangel for småfuglene.

Tore Hauge i Åmot har funnet fem fuglekasser med døde fugleunger hittil. De dør av mangel på insekter.Reporter: Anne Kari Løberg. Foto/redigering: Frode Meskau.

– Her var det trist. Døde unger igjen. Det er nok en 10-11 unger her. Det er helt grusomt å se, sier Tore Hauge.

Han har 43 fuglekasser rundt eiendommen sin på Kåsmoen i Åmot. Og han finner stadig døde unger i kassene.

– Det er rett og slett matmangel. Jeg har funnet døde fugleunger i fem kasser hittil. Det er helt spesielt, det har aldri skjedd her før, sier han.

Han er sikker på at det skyldes den lange, kalde våren. Og at det blåser hele tiden. Lite insekter, kombinert med vind, gjør det veldig vanskelig.

Tore Hauge

- Det er trist og tragisk, sier Tore Hauge, som har 43 fuglekasser på og rundt eiendommen sin i Åmot.

Foto: Anne Kari Løberg

– De sulter ihjel. De gir opp, sier han.

Avhengig av insekter

Ornitolog Morten Ree bekrefter det Tore Hauge i Åmot forteller.

– Det er den ekstremt kalde og dårlige våren vi har hatt i så og si hele landet, som fører til stor mangel på larver og insekter som disse småfuglene er helt avhengige av for å fore opp ungene sine.

Morten Ree er organisasjonskonsulent i Norsk Ornitologisk Forening. Han sier bestanden av småfugle får en ganske hard belastning nå.

For ikke bare har våren vært kald. Juni har begynt likedan.

– Men det er ikke kritisk. Det er sånn som skjer fra tid til annen, sier Ree.

Fra Afrika til matmangel

Konskvensen er at fugleungene dør. Selv om foreldrene finner mat på fuglebrettet klarer de ikke å finne nok instekter til å gi barna nok mat. Mange meisekull med 10-12 unger har dødd alle sammen.

Det er også mange fuglearter som lever kun av insekter. De som sliter mest nå er blant annet kjøttmeis, blåmeis og fluesnappere.

– Noen kommer helt fra Afrika og hit for å nyttiggjøre seg av all myggen og knotten vi har, men de tar feil nå og sliter med å overleve, sier Morten Ree.

Naturlig bølgedal

– Det fører til nedgang i fuglebestanden som vi vil merke neste år og kanskje to-tre år framover. Men det vil ta seg opp igjen. Det er slike bølgedaler vi ser ellers i naturen, sier han.

Ornitologen sier folk ikke må få panikk selv om fuglene dør. De er skapninger langt ned på næringskjeden. Det er små marginer på liv og død ,og det faller fra mange ellers også, forklarer han.

Flere saker fra Innlandet