Hopp til innhold

Framtidig skolestruktur skaper splid

LILLEHAMMER (NRK): I forrige uke var Espen Johnsen omgitt av blide skoleunger. I dag avgjøres framtidas skolestruktur, men stemninga er alt annet enn god.

Ordfører i lift

STEMNINGSSKIFTE: I forrige uke var det ungdoms-OL på Lillehammer og ordfører Espen Johnsen var omgitt av skoleunger fra Lillehammer under et arrangement i byen. Nå er framtida for kommunens elever uavklart.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Ordfører Espen Johnsen og Arbeiderpartiets kommunestyregruppe i Lillehammer har havnet i ei klemme, etter at medlemsmøtet denne uka stemte ned forslaget om å legge ned flere barneskoler i kommunen.

– Det Arbeiderpartiet valgte, var å skyve velgerproblemer foran seg. De kunne gått ut før valget og sagt hva de ønsket, da ville de kanskje ha tapt noen stemmer, men også hatt et klarere mandat med klart standpunkt, sier Jon Helge Lesjø, samfunnsforsker og professor ved HiL.

Alvorlig klemme for Ap

I dag skulle kommunepolitikerne etter planen vedta å blant annet legge ned grendeskolene Buvollen og Saksheim, men det aksepterte ikke foreldrene.

Ole Alexander Turvoll, Monika Holje og rundt 20 andre personer fra Buvollen meldte seg inn i Arbeiderpartiet, det mektigste partiet i kommunen, før medlemsmøtet. På mandagens møte klarte denne gruppa å vippe flertallet – slik at partiet gikk mot nedleggelse av grendeskolene.

Situasjonen har satt Arbeiderpartiet i en alvorlig klemme – for kommunestyregruppa vil egentlig legge ned begge skolene. Vedtektene tillater ikke at partiet kan stemme for nedleggelse etter at medlemsmøtet stoppet nedleggelsesforslaget.

Monika Holje og Ole Alexander Turvoll

FOR GRENDESKOLEN: Monika Holje og Ole Alexander Turvoll meldte seg begge inn i Lillehammer Arbeiderparti før skolesaken skulle opp denne uka.

Foto: Erlend Kester Moe / NRK

– Kan være et demokratisk problem

Samarbeidspartiet Venstre finner seg ikke i at en liten gruppe skal få avgjøre skolestrukturen i kommunen. Gruppeleder Terje Rønning etterlyser handlingskraft fra ordføreren i den uavklarte situasjonen og mener partiet bør overkjøre eget medlemsmøte.

– Det er et kupp, det er ikke annet å si om det. Ap bør her vise lederskap og gå inn og si at det faktisk er kommunens beste de bør se på nå.

Kommunestyregruppa til Venstre truer nå med trekke seg fra samarbeidet mellom partiene – og onsdag ettermiddag møttes de til krisemøte.

Lesjø sier det er en tosidig problemstilling man har kommet opp i i denne saken, og at den kan utfordre lokaldemokratiet.

– Det er i og for seg i samsvar med gode lokaldemokratiske tradisjoner når et lokalsamfunn går inn i et politisk parti og oppnår støtte for sin sak. På den andre sida er det ikke sikkert at det flertallet er representativt for kommunestyregruppa eller de 5.000 velgerne partiet fikk ved forrige valg. Det kan være et lite demokratisk problem, sier han.

Håper på løsning

– Jeg regner med at vi skal greie å komme fra til en konklusjon, slik at vi får fattet et vedtak, det tror jeg aller er interessert i, sa ordfører Espen Granberg Johnsen før møtestart onsdag.

Foreldrene i Rudsbygd mener de bare har benyttet seg av mulighetene i lokaldemokratiet til å påvirke, og kjenner seg ikke igjen i at de skal ha kuppa saken. Nå ser de fram til kommunestyremøtet.

– Vi stiller oss positive og forventer at de nå bringer videre det som kom fram på møtet, sier Holje.

Denne uka skulle kommunepolitikerne vedta å legge ned grendeskolen med 49 elever - men det ville ikke foreldrene i Rudsbygd finne seg i.

Flere saker fra Innlandet