Hopp til innhold

– Det er ikke så gøy når han drar

Emilie (9) savner pappa Egil Ringsø når han er borte på utenlandsoppdrag for Forsvaret. Nå undersøkes det for første gang hvordan det er for barn å ha en mor eller far på jobb i krigsområder.

Emilie Ringsø og Egil Ringsø

Emilie er glad for å ha faren sin hjemme.

Foto: Anne Næsheim

– Det er ikke så veldig gøy når han drar sin vei, sier Emilie.

Men hun vet at han må, fordi det er jobben hans. Og hun vet en god del om hva han gjør og hvor han er.

– Mamma forteller meg. Og så ser vi ham på dataen av og til, på Skype. Men det er ganske mørkt. Og så må vi skrive, for vi får ikke til å høre hva han sier, forteller Emilie.

Borte i 6 1/2 år

Hedring av soldater på Gardermoen

Norske soldater hedres på Gardermoen etter oppdrag i Afghanistan.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Hun er vant til at far er borte lenge av gangen. 43 år gamle Egil Ringsø er ammunisjonsoffiser i forvaret. Tilsammen har han tilbrakt seks og et halvt år på oppdrag utenlands.

Sju ganger har oppdraget vart i seks måneder. To ganger har han vært borte et helt år av gangen.

Men Emilie er ikke alene om å ha faren sin utenlands. I Åmot og Elverum er det mange forsvarsfamilier i samme situasjon. Og hun kjenner flere.

– Ja, jeg har venner som har pappaer som reiser bort også, sier hun.

Forsker på barna

Nå skal det for første gang i Norge undersøkes hva det gjør med barna å ha en mor eller far på jobb i krigsherjede land.

– Vi vet at dette er noe som oppleves belastende for familier. Men vi vet ikke hvordan barna opplever det. Jeg tenker at det er viktig å få mer kunnskap om det, sier forsker Hilde Lindboe.

Prosjektet er en del av regjeringens handlingsplan for å ta bedre vare på de norske veteranene, en del av Pilotprosjekt Østerdalen .

Der vil regjeringen se på flere aspekter ved utenlandsoppdragene for å koordinere og samordne oppfølgingen av veteranene og familiene deres.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hilde Lindboe

Hilde Lindboe forsker på hvordan barn med foreldre på utenlandsoppdrag for forsvaret har det.

Foto: Anne Næsheim

Gråter når kvelden kommer

Hilde Lindboe er nå i gang med å intervjue barn mellom seks og 18 år som enten har eller har hatt, foreldre på utenlandsoppdrag.

– Noen sier det er greit, at de er vant til at foreldrene er mye ute. Andre har mer sorgpregede reaksjoner. De er mye lei seg. Noen gråter en del, spesielt på kveldstid når det ikke skjer noe annet og tankene kommer, forteller Lindboe.

Da er det viktig at barna har gode støttespillere som kan hjelpe dem til å regulere følelsene og trøste dem når de tunge tankene kommer.

– Men barn er også ganske robuste og tilpasningsdyktige. Jeg er ganske imponert over hvor mye de kan og vet. De er nysgjerrige. De kan mye om landene foreldrene reiser til og om jobben de gjør, sier Hilde Lindboe. Og det tror hun er viktig for dem.

Skumle nyheter

En av utfordringene for barn med foreldre i krigsherjede områder, er nyhetene. Det er lett å bli redd og bekymret for mor eller far når aviser, radio eller TV melder om hendelser i landet der forelderen er på jobb.

De snapper det opp med en gang, også på skolen. Det snakkes mye om ting som skjer.

Egil Ringsø, pappaen til Emilie (9)

Og Emilie kommer gjerne hjem og vet mer enn jeg ville trodd, sier Egil Ringsø.

Det er åpenhet som gjelder.

– Da må vi prate om det og forklare det som skjer. Og noen ting må vi prøve å døyve litt, sier han.

Nå skal faren til Emilie være hjemme

Emilie behøver ikke å grue seg til noen triste avskjeder på en stund nå. For far skal ikke ut igjen med det første. Kanskje ikke i det hele tatt. Nå skal han ha en sivil jobb i Rena Leir.

Emilie Ringsø og Egil Ringsø

Nå skal faren til Emilie være hjemme og det er hun glad for.

Foto: Anne Næsheim

– Det blir bra, sier ni-åringen fornøyd.

Egil Ringsø kom hjem fra det siste oppdraget i januar i år. Da ble han og 200 andre norske Afghanistan-soldater hedret for stor innsats på Gardermoen militære flystasjon, med forsvarssjef Harald Sunde og forsvarsminister Anne-Grete Strøm Eriksen tilstede.

Forsvaret betaler turen for familiene, så de alle kan være med på mottakelsen.

– Det er godt. For vi er stolte over det vi har gjort, og vi liker å vise det fram. Da får vi medaljer og litt skryt, og så får familien se at vi blir tatt vare på og satt pris på, sier Egil Ringsø.

Vil hjelpe dem til å mestre det

Hilde Lindboe, som står bak undersøkelsen, opplever at det er stor vilje i Forsvaret til å se forsvarsfamiliene og sørge for at de som er igjen hjemme blir tatt best mulig vare på.

– Jeg tenker at det er viktig å høre barna og få deres historie om hvordan de opplever det. Det er viktig både for at de skal bli hørt, og også for å utarbeide gode tiltak som hjelper dem til å mestre situasjonen godt, sier Hilde Lindboe.

Hun skriver en mastergrad på temaet, og har for tiden permisjon fra jobben sin i forsvaret på Jørstadmoen – hvor hun jobber med kommunikasjon. Hennes rapport skal være klar neste høst.

Flere saker fra Innlandet