Hopp til innhold

Flyktninger må skaffe bolig selv

Rekordmange flyktninger mangler et sted å bo i Norge. Nå oppfordres de til å finne bostedskommune og bolig på egen hånd. Zerizgi Amare Gebremarian fra Eritrea er en av dem som er på jakt etter en kommune som vil ha ham.

Aldri før har så mange flyktninger ventet på et sted å bo. Nesten 6000 flyktninger med oppholdstillatelse venter på en kommune å flytte til, og de oppfordres nå til å skaffe seg bolig og kommune selv. Vi har vært med Zeriszgi fra Eritrea på jakt etter nytt bosted

Zeriszgi Amare Gebremarian (30) fra Eritrea fikk oppholdstillatelse i Norge for litt over et år siden. Men foreløpig har han ikke blitt bosatt i en kommune. Han har blitt oppfordret til å ta saken i egne hender og forøke å finne bolig og en kommune som vil ta imot ham på egen hånd.

Zeriszgi Amare Gebremarian

Zeriszgi Amare Gebremarian får hjelp av sin svigerinne, som er bosatt i Sel kommune, med å finne en leilighet i Otta.

Foto: Thor Henning Lerstad / NRK

30 år gamle Zeriszgi Amare Gebremarian fikk innvilget oppholdstillatelse i Norge for om lag ett år siden etter han flyktet hit fra Eritrea.

Til daglig bor han på et asylmottak i Etnedal kommune i Valdres, hvor han venter på å bli bosatt i en kommune i Norge.

Det er om lag 6000 flyktninger som har fått innvilget opphold i Norge, men som sitter på asylmottak og venter på å få et bosted. Kommunene i Norge bosetter ikke mange nok flyktninger for å ta unna den lange køen.

Amare Gebremarian har derfor tatt utfordringen om å forøke å finne et sted og bo i en kommune som vil ta imot ham på egen hånd.

– En fortvilet situasjon

På asylmottaket i Etnedal sitter om lag hundre flyktninger som har fått oppholdstillatelse i Norge og venter på å bli bosatt i en kommune.

Mottaksledelsen er fortvilet over at flyktninger må vente så lenge før de bli bosatt.

– Det er en vanskelig situasjon. Nærmest daglig kommer noen av flyktningene som bor her innom kontoret og spør når de kan komme ut i en kommune, forteller mottaksleder Monica Acatrinei.

Hun sier at de som jobber på mottaket nå oppfordrer flyktningene til å forsøke å finne en kommune som vil ta imot dem på egen hånd.

Solveig Kristiansen

Flyktningkontakt i Sel, Solveig Kristiansen, forklarer at flyktninger som har funnet et sted å bo i kommunen kan kontakte flyktningtjenesten for å spørre om mulighet for å bosette seg i Sel.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Prøver lykken i Otta

Amare Gebremarian har forespurt om han kan få bosette seg i tre kommuner i Norge, en av dem er Sel kommune i Oppland. Det var den eneste kommunen som ga et noenlunde positivt svar på hans forespørsel om bosettelse.

Like etter jul bosatte kommunen en kvinnelig flyktning som hadde funnet seg leilighet i Otta på egen hånd.

Amare Gebremarian har tatt turen til flyktningkontoret i kommunen, for å høre om han også kan få bosette seg her, hvis han finner et sted å bo.

– Vi har gjort det slik at hvis man finner seg egen leilighet her i kommunen, så kan man komme til oss ved flyktningtjenesten for å spørre om man kan bosette seg her. Så det er muligheter, forklarer Solveig Kristiansen, flyktningkonsulent i Sel kommune.

Men selv om Amare Gebremarian lykkes i å finne seg et sted å bo, er det fremdeles to ting som må på plass for at han kan bosette seg i Sel.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) må si ja, samtidig som kommunestyret i Sel må godkjenne at kommunens flyktningkvote utvides.

– Klart at kommunen utfordres

Kaija Eide Drønen

Rådmann i Sel, Kaija Eide Drønen, vil ikke love at Gebremarian kan bosette seg i kommunen.

Foto: Fredrik Solbu Jullumstrø / NRK

Rådmann i Sel kommune, Kaija Eide Drønen, er enig i at det er altfor mange flyktninger som sitter på asylmottak og venter på å bli bosatt ute i kommunene.

– Det er klart at kommunene utfordres rimelig sterkt på å bosette flere. Så vi må ta vårt samfunnsansvar, og det har vi også gjort her i Sel over tid, sier Drønen.

Men hun vil ikke garantere at Gebremarian kan få bosette seg i kommunen, selv om han finner et sted å bo.

Det er det kommunestyret som skal avgjøre den 28. april.

I mellomtiden har Amare Gebremarian fått beskjed av sin svigerinne, som allerede er bosatt i Otta, om at hun kan ha funnet en bopel til ham her.

Han krysser nå fingrene for at han kan flytte hit med sin kone og deres to barn.

Flere saker fra Innlandet