Hopp til innhold

Flommen, en gullgruve for arkeologi

- Et helt spesielt funn, sier arkeologene om middelaldergravplassen som ble avdekket av flommen.

Beinrester i flomgrøft ved Hundorp
Foto: Iver Kleiven / NRK

Flommen i Gudbrandsdalen var oppsiktsvekkende i sin ødeleggende voldsomhet. Men det vakte også oppsikt da beinrester og hodeskaller ble vasket opp av jorda like ovenfor E6 ved Hundorp i Sør-Fron.

Flommen ga unik mulighet

- Det er kjempespennende. Du kan si at vi aldri ville fått tilgang til dette materialet hvis ikke dette hadde skjedd, sier arkeolog Katharina Lorvik.

Hun er utsendt fra Norsk institutt for kulturminneforskning for å kartlegge gravplassen. Spesialiteten til Lorvik er bein, og det avdekket flommen store mengder av.

"Mat" for arkeologer

'Mat' for arkeologer

Foto: Iver Kleiven / NRK

– Her ser du et delvis inntakt skjelett. Vi prøver å dokumentere det vi ser, den ødeleggelsen som har skjedd. Og så prøver vi å få en idé om størrelsen og omfanget av kirkegården, forteller arkeologen.

Nesten helt skjelett

Gjennom en hundre meter lang grøft i vegkanten har flommen revet opp flere hundre år gamle gravplasser og beinrester.

Lorvik og kollegene har funnet rundt 40 gravplasser, men i tillegg så mye beinrester at alt tyder på at middelaldergravplassen var langt større.

Arkeolog Katharina Lorvik med kolleger

Arkeolog Katharina Lorvik med kolleger

Foto: Iver Kleiven / NRK

– Et sånt omfang, et så stort område er helt spesielt. Det er ikke ofte vi kommer borti det. Vi prøver ellers å begrense skadeomfanget når vi gjør inngrep på sånne plasser, så det er sjelden vi kommer bort i en grøft av slike størrelser .

– Et funn

På fredag avsluttet arkeologene sitt arbeid på stedet. De er glade flommen ga dem muligheten til å undersøke gravplassen.

– Denne gravplassen er et funn, sier Katharina Lorvik.

Flere saker fra Innlandet