Hopp til innhold

Fortsatt flest menn som høres i samfunnet

Etter 100 år med stemmerett for kvinner, er det fortsatt et stykke å gå innen likestillingen. Det viser en ny utstilling ved Kvinnemuseet.

100 år med kvinnelig stemmerett

Marthe Kampen understreker at likestillingen gjennomsyrer en rekke aspekter i samfunnet.

Foto: Stein S. Eide / NRK

– Det er spesielt og interessant å få være med å skape denne utstillingen, fordi den er svært viktig. Det er mange aspekter av samfunnet som dreier seg om likestilling. Hvem er verdt noe og hvem er ikke verdt noe? sier kunstner Marthe Kampen som har vært med på formgivninga på utstillingen.

I 1913, for 100 år siden, fikk kvinner allmenn stemmerett i Norge. Kvinnemuseet i Kongsvinger har forsket på hvilke stemmer som dominerer i Norge – før og nå. Utstillinga «Stemmer» viser at ikke alt er blitt så forskjellig på 100 år.

– Sjokkert

Spørreundersøkelser kvinnemuseet har gjort overrasket prosjektleder Mona Holm.

– Det er ting jeg er ganske sjokkert over. For eksempel med tanke på hvor ofte kvinner kommer frem i mediene. I NRK er det 36 prosent kvinner som høres og sees på TV og radio, og det er ikke nok, sier Holm.

100 år med kvinnelig stemmerett

Mona Holm på Kvinnemuseet i Kongsvinger viser landskapet for når de forskjellige landene i verden fikk kvinnelig stemmerett.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Lang veg

I Norge liker vi å skryte av å være i verdenstoppen på likestilling. Men i kommunestyrene i dag er kun 38 prosent kvinner og 62 prosent menn.

– Hvis vi skal feire oss selv som verdens mest likestilte land, må vi ikke glemme at det ikke er like fantastiske på alle på alle plan, sier Holm.

Stemmerettsutstillinga på Kvinnemuseet viser hvilke stemmer som høres i dagens samfunn. På wikipedia skrives 80 prosent av stoffet av menn.

– Det er dårlig. Mindre enn en av fem av dem som skriver på Wikipedia er kvinner. Det er et mønster vi ser hele vegen, sier Holm.


Flere saker fra Innlandet