Hopp til innhold

Birøkt blir mer populært

Stadig flere får egen bikube i hagen. Birøkterlaget opplever nå en strøm av nye medlemmer.

Bier

BIRØKT: Interessen for bier øker.

Foto: Hina Aslam

​– Vi er nybegynnere, så vi tenkte det var lurt å sette bikubene litt unna huset, sier Mona Myrland, fersk birøkter fra Raufoss i Oppland.

Hun er en av stadig flere som lar seg fascinere av bier og birøkt. For Norsk birøkterlag opplever en stor økning i antall nybegynnere på birøkterkurs. I 2013 var det 250 nybegynnere, året etter var det dobbelt så mange, og i år er det allerede 780 som har vært på begynnerkurs

– Det er en helt ny verden å se inn i. Hvordan biene samhandler omtrent som èn organisme. De vet hele tiden hva det er mest behov for i kuben, også gjør de noe med det. Det at de oppfører seg på den måten, det synes jeg er kjempefascinerende, sier Mona.

Mona Myrland

FERSK BIRØKTER: Mona Myrland har rundt 50.000 bier. Hun kan tenke seg flere.

Foto: Jorun Vang / NRK

Birøktere trengs

Til tross for at bieinteressen øker, så reduseres antall bier. Ifølge den internasjonale naturvernorganisasonen IUCN, er ti prosent av bie- og humleartene våre nær trua eller står i fare for å forsvinne. Dersom biene forsvinner, kan det få alvorlige konsekvenser. Derfor ønsker mange å lære seg birøkt.

– Jeg tror at det er litt i tiden og at folk er mer opptatt av miljø og de grønne verdiene. Folk har fått med seg hvor viktige biene er. Når biene forsvinner, forsvinner mye av den maten vi spiser, sier Eli Aasen i Norsk birøkterlag.

– Det har vært en kjempeoppsving i birøkten, og det har vært veldig mye fokus på pollinerende innsekter. Det er nok det som gjør at det er flere og flere som oppdager hvor viktig det er med bier og birøkt. Mange tenker at hver og en kan gjøre litt, sier Eli Aasen.

Eli Aasen

VIKTIGE INSEKTER: Dersom biene forsvinner, kan det få alvorlige konsekvenser. Derfor ønsker mange å lære seg birøkt. Det forteller seniorrådgiver i Norsk birøkterlag, Eli Aasen.

Foto: Trond Gjessing

Bekymret for biene

På Raufoss har den ferske birøkteren enn så lenge kun to bikuber med tilsammen 50.000 bier, men hun ser ikke bort fra at det kan bli flere.

– Jeg er opptatt av natur og miljø, og jeg synes det er bekymringsfullt at det forsvinner så mange bier, så jeg tror nok det var den viktigste grunnen til at jeg begynte med bier. Også er det jo morsomt å tenke på at vi kanskje klarer å få vår egen honning, avslutter Mona.

Urbane bier er en trend på full fart inn i de største norske byene. Nå tilbys næringslivet i Trondheim å være faddere for egne bikuber midt i sentrum.