Hopp til innhold

Flere tusen har delt videoen av blomstertyven

En huseier på Hamar fanget opp en tyv på overvåkingskamerat sitt, og postet videoen på Facebook. Da eksploderte det.

Blomsterpotte

TOMT: Bare blomsterpotta stod igjen etter at tyven hadde vært på ferde.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Etter flere innbrudd i nabolaget den siste tiden, monterte huseieren, som ikke vil ha navnet sitt på trykk, et overvåkningskamera som viser inngangen på huset.

På veggen henger det et skilt som advarer om at området er overvåket, men det stoppet ikke tyven som tok med seg høstblomstene fra trappa hans.

– Jeg sjekker ikke opptakene så ofte, men natt til torsdag måtte jeg inn å se. Vi hadde mistet blomstene som stod på trappa, og jeg regnet med vi skulle se noen ungdommer som drev med litt ugagn, forklarer huseieren.

Men det var ikke ungdommer som hadde stukket av med blomstene.

– Det var jo det som var litt morsomt. Vi ser en godt voksen dame som sniker seg inn på trappa og tar med seg blomstene, sier han.

Delt flere tusen ganger

Familiefaren synes det hele var komisk, og delte videoen av ugjerningen på Facebook. Der fikk videoen sitt eget liv, og har til nå blitt delt flere tusen ganger.

– Det eksploderte. Jeg hadde jo ikke trodd det. Jeg trodde kanskje jeg skulle vise det til vennene mine, men det tok helt av, forklarer han.

Overvåking

SKILT: Dette skiltet hindret ikke tyven å stikke av med høstblomstene.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

– Offentlig gapestokk

Datatilsynet diskuterer nå innad hvorvidt det er ulovlig for en privatperson å publisere slike videoer. For bedrifter er regelverket helt klart - det er ikke lov å dele overvåkningsvideoer.

Selv om reglene er noe uklare, reagerer Datatilsynet på det de sammenligner med å bli satt i en offentlig gapestokk.

– Slike kameraopptak skal i utgangspunktet kun utleveres til politiet, sier seniorrådgiver i Datatilsynet, Guro Skåltveit.

Hun forklarer at hvis et opptak skal publiseres på nett, for eksempel på Facebook eller i andre sosiale medier, så må man ha samtykke fra den som er på filmen. Datatilsynet får mange slike saker der folk havner på sosiale medier uten å vite om det.

Skåltveit forteller at de hørt om tilfeller der folk urettmessig har blitt banket opp og blitt beskyldt for tyveri, fordi de likner på noen som er på et opptak på nettet.

– Det kan få ganske dramatiske konsekvenser å leke politi, og prøve å fakke tyver gjennom sosiale medier. Jeg tror ikke det er et sånt samfunn vi vil ha, sier Skåltveit.

Ville vise det komiske i situasjonen

I dette tilfellet viser videoen en person som stjeler tre erika-planter fra en trapp, men likevel er det huseieren som kan havne i trøbbel, fordi han har lagt det ut på nettet.

– Ja, det er jo det jeg tenker på nå da, nå som det har tatt så av. Jeg blir jo litt bekymra. Jeg vet ikke hva loven sier, egentlig, sier huseieren.

– Leverte du filmen til politiet?

– Nei. Det er snakk om verdier til 100 kroner, så det regner jeg ikke med politiet prioriterer. Jeg la det ikke ut for å oppklare det, men på grunn av det komiske du ser på filmen.

Politiet innrømmer at saken sannsynligvis ikke hadde blitt høyt prioritert, men er klare på at det er politiet som skal ha slike filmer.

Datatilsynet oppfordrer huseieren til å fjerne filmen fra nettet.

– Jeg vil oppfordre den som har publisert opptaket om å fjerne det så fort som mulig, slik at ikke den fortsetter å bli spredt, sier Skåltveit.

Flere saker fra Innlandet