Hopp til innhold

Fant krypt under Stange kirke

Jakten på et gammelt, feilplassert maleri førte til at en lokalhistoriker og en kirkeverge til slutt snublet over en ukjent gravkrypt under kirka.

Fant krypt under Stange kirke

Gjennom denne luka skjuler det seg en gravplass, forteller Svein-Erik Ødegård og Ivar Manum.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Det feilplasserte maleriet i kirka ble til slutt nøkkelen til løsningen. I Stange kirke henger det nemlig et maleri av pinseunderet i selve hovedskipet.

Maleriet ble gitt til kirken i 1709 av Barbara Hammer på Sakslund, og var ment som et minne over hennes avdøde mann, fogd Fredrik Knudsen Hammer.

Ifølge historien skal maleriet henge over hans gravsted. Men lokalhistoriker Svein-Erik Ødegård fant ut at maleriet har blitt flyttet - for tidligere hang det i det som kalles nykirken i Stange kirke. Middelalderkirken ble nemlig utvidet med en egen nordre fløy i 1703.

På sporet av en gravplass

Etter litt møysommelig lokalhistorisk gravearbeid kom Ødegård til slutningen om at det måtte finnes et gravsted under kirkegulvet et sted.

– Det ante meg at det var her, og da jeg begynte å jobbe med en bygdebok for Stange dukket det opp kilde etter kilde som fortalte om en krypt i Stange kirke, forteller han.

Ødegård tok kontakt med kirkevergen i Stange, Ivar Manum, og så startet arbeidet med å lete etter den hittil ukjente krypten.

– Vi begynte et detektivarbeid, og vi hadde litt forskjellige teorier om hvor det kunne være en nedgang, sier Manum.

– I første omgang lette vi uten hell, men det måtte jo være en luke et sted. Til slutt fant vi den.

– Glad og skuffet

De to detektivene ante ikke hva som ventet dem der under kirkegulvet. Men om de forventet pene og pyntelige rader med kister og gravplasser så ble de nok skuffet. Det var nemlig ikke tilfelle.

– Nei, altså jeg ble både litt glad og litt skuffa, sier Ødegård.

– Jeg hadde håpet at det var snakk om en åpen gravkjeller, at det kanskje ville stå flere glemte kister der.

Det viste seg at de som brukte krypten rett og slett har foretatt innendørs begravelser. Selv om dette er ganske unikt i seg selv, betyr det også at de fleste gravplassene er dekket av jord.

NRKs reporter får være med ned i krypten, men noen bilder er det ikke snakk om å ta, sier kirkeverge Manum.

– Her har vi med menneskelevninger å gjøre, og det skal vi ha respekt for. derfor har vi tillatt fotografering i faglig øyemed, men vi ønsker ikke bilder til bruk i alminnelig offentlighet. Dette er til syvende og sist en grav og det er vår oppgave å ta vare på den.

– Usikkert hvor mange som er begravet her

Gravkrypten er et rom på rundt 70 kvadratmeter, og så lavt under taket at man må stå på huk. At dette er en gammel gravplass er det ikke tvil om - Ødegård viser fram to steder der man klart og tydelig kan se beinrester.

I Norge ble det forbudt å begrave folk i krypter under kirker i 1805, og en eller annen gang på 1800-tallet har krypten altså blitt fylt igjen med stein og jord.

Fant gravkrypt under kirkegulvet

Ødegård og Manum tror ikke de vil få pengestøtte til en ordentlig utgravning.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Hvor mange som ligger begravet under fyllmassene er ikke godt å vite, men lokalhistoriker Ødegård er sikker på at det er snakk om ihvertfall rundt 40 mennesker - og mulig kan det ha vært enda flere.

– Man kan med rimelighet plassere rundt seksti kister på dette arealet, og ennå ha plass til å gå i mellom dem. Så det var ingen problemer med plassen, sier han.

Vil åpnes for publikum

En arkeologisk utgraving vil kunne gi svar på hva krypten i Stange kirke faktisk inneholder, men verken Manum eller Ødegård tror det vil bli prioritert midler til det. Uansett så er funnet av krypten spesielt, mener de.

– Det finnes mange krypter i landet som er tømt og gjort om til både kaféer og jeg vet ikke hva. Det spesielle her er at nå er vi nede i en som ikke er rørt, og slike krypter finnes det langt færre av, sier Ødegård.

Stange kirkelige fellesråd har nå fått lov til å utbedre trappen ned til krypten slik at publikum som ønsker det kan få ta en kikk ned i det som på 1700-tallet ble kalt "det sorte kammer i Stange kirke".

Flere saker fra Innlandet