Hopp til innhold

Aldri før har så mange kviger forlatt Norge

Norske kyr har blitt særdeles populære i østlige middelhavsstrøk. I dag steg 200 drektige kviger om bord på spesialbygde trailere for å flyttes fra Hedmark til Bosnia–Hercegovina.

Aldri før har så mange drektige kviger forlatt landet på en gang. 200 kyr samlet inn fra hele Østlandet dro i dag sørover fra Ringsaker retning Bosnia.

200 KVIGER FRAKTES GJENNOM EUROPA: De drektige kvigene er samlet fra gårder over hele Østlandet. I dag la de ut på den lange reisen fra Rudshøgda i Hedmark til sitt nye hjem på Balkan.

Norske kyr til Balkan

Fjøset i Bosnia–Hercegovina har avdempet musikk i høyttalere på veggen og gummimatter på gulvet.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Like før jul i fjor sjekket 96 kyr av rasen Norsk Rødt Fe fra ulike gardsbruk i Trøndelag og Østlandet inn på et splitter nytt fjøs i byen Tornopolje i Bosnia–Hercegovina.

De ble fraktet hit av Jusuf Arifagic, som kom til Norge som flyktning fra Bosnia sammen med kone og et lite barn i desember i 1992. Familien bor nå i Gjøvik, men Arifagic ønsket å bidra til å bygge opp jordbruksproduksjonen i hjemlandet.

Nå håper han å kunne skape enda flere arbeidsplasser på Balkan. I dag hentet han derfor 200 drektige kviger på Rudshøgda som skal få et nytt hjem her.

Største kvigetransporten noensinne

Jusuf Arifagic har allerede investert om lag 20 millioner kroner på å bygge supermoderne fjøs med en norsk stamme av Norsk Rødt Fe i hjemlandet.

Han gjør dette for å øke melke- og kjøttproduksjonen i landet i tillegg til å skape økonomisk vekst.

Nå skal besetningen i fjøset økes betraktelig. De 200 kvigene har blitt samlet inn fra gårder over hele Østlandet, og i dag startet de den lange reisen fra Rudshøgda i Hedmark.

Dette er det største uttransporteringen av levende dyr fra Norge noensinne.

Jusuf Arifagic

Jusuf Arifagic bor i Gjøvik, men ønsker å skape flere arbeidsplasser ved hjelp av norske kyr i landet han måtte flykte fra for 12 år siden.

Foto: Odd Ragnar Lund / NRK

Den beste kua i verden

Melkeproduksjonen er allerede godt i gang i det 6600 kvadratmeter store fjøset i Trnopolje, hvor de første kyrne flyttet inn før jul i fjor. Arifagic satser på å utvide produksjonen kraftig og bygge flere fjøs i løpet av det kommende året.

– Vi har planer om å bli ferdig med hele strukturen på Balkan i løpet av dette året. Vi skal bygge flere fjøs i Serbia, Montenegro, Kroatia og Slovenia, sier Arifagic.

Fjøsene vil ha en kapasitet på om lag 5000 kyr, alle av rasen Rødt Norsk Fe. Årsaken til at Arifagic vil ha norske er fordi han er overbevist om at den norske rasen er den beste kua i verden med tanke på både helse og melkeproduksjon.

– Det er en kjempegod rase, jeg er skikkelig fornøyd med de dyrene som vi henter her på Rudshøgda i dag.

Koster fem millioner kroner

Prosjektet er et samarbeid mellom Geno Global på Hamar, Nortura på Rudshøgda og Mattilsynet, og er et helt spesielt samarbeid mellom Norge og Bosnia-Hercegovina.

Vanligvis eksporteres bare oksesæd ut av Norge, og ikke levende dyr. Så det er helt unikt at de 200 drektige kvigene sendes fra Norge og gjennom Europa.

Men det er ikke billig å frakte en så stor bøling med kyr gjennom Europa. Arifagic regner med at prisen på dyra, transporten og toll vil komme på om lag fem millioner kroner.

Og kvigene kan regne med å komme frem til sitt nye fjøs om tre dager.

I denne kortdokumentaren forteller Jusuf Arifagic om det som skjedde da hjembyen ble angrepet under krigen i Bosnia for 20 år siden:

Det er 20 år sidan krigen i Bosnia. Jusuf Arifagic, som no bur i Gjøvik, overlevde angrep på heimbyen og internering i serbiske konsentrasjonsleirar. I denne kortdokumentaren fortel ham om det som skjedde.

Det er 20 år siden krigen i Bosnia. Jusuf Arifagic overlevde angrep på hjembyen og internering i serbiske konsentrasjonsleire.

Flere saker fra Innlandet