Hopp til innhold

Lite lønnsomt med pilegrimer

Pilegrimene har blitt flere, men mange overnattingssteder langs pilegrimsledene melder om svært sparsommelige gjester.

Sparsommelige pilegrimer

På Johannesgården sør for Lillehammer gjøre pilegrimer seg klare for dagens marsj. Overnattingsstedene forteller at de setter stor pris på pilegrimene men at de oftest er svært sparsommelige.

Foto: Karen Gråten/Johannesgården

Noen pilegrimer velger å bo i telt, men innkvarterer seg enkelte steder langs leden. På Brøttum like sør for Lillehammer, tar Karen Gråten imot sine pilegrimsgjester.

– Det er veldig hyggelig å ta imot pilegrimer, smiler hun.

Gråten forteller at pilegrimene som overnatter hos henne søker det enkle, og at de er takknemlige gjester å få i hus. Hun tror mange velger det enkle fordi det er en lang tur, og det kan bli kostbart å sove inne i 30 netter.

– Det er personer som vil ha det enkelt. De vil ha en dusj, et fotbad, kanskje litt hjelp til å plastre et sår, samt litt mat. De vil ha en seng, og det er gjerne ikke noe problem at det er noen på rommet. De liker også å få noen å prate med, og dele tankene sine med.

Lytt til innslaget i P1 her.

Enkle løsninger

Tanja Umin fra Ukraina er blant pilegrimene som er innom for en overnatting. Hun har vandret fra Oslo, og har på noen dager kommet seg til Brøttum. Her har hun for én natt sovet under tak.

Tanja er et typisk eksempel på en pilegrim i 2012. Moderne utstyr, ung og utenlandsk, men innstilt på at turen ikke skal koste så mye.

Når det er godt vær, er det flott å bo i telt. Ellers er det fint å bo på herberge, sier hun.

Nidarosdomen er målet til Umin. I fjor vandret 3000 mennesker leden, og antallet ser ut til å øke i år.

Pilegrimer Vinstra

Her har en gruppe med pilegrimer kommet frem til Norges eldste overnattingsstedet for åndelig reisende, Sygard Grytten gård like sør for Vinstra, tidligere i sommer. Overnattingsstedene forteller at pilegrimene, tross i at de blir flere, fortsatt er sparsommelige.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Velger selvhushold

På tre år har antallet pilegrimer i Norge fordoblet seg, men lønnsomheten blant bedriftene i Gudbrandsdalen er fortsatt moderat. De fleste overnattingsstedene langs pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim melder om det samme – nemlig at de fleste som vandrer vil ha det enkelt og rimelig.

På Kongsvold på Dovrefjell er det også stadig pilegrimer innom. Her settes det i stand en egen overnattingslåve, som passer til den enkle standarden pilegrimene etterspør.

Fjellvert Knut Nyhus bekrefter myten om den sparsommelige pilegrim:

– De ønsker å overnatte så rimelig som mulig. De har gjerne med seg sovepose eller lakenpose, og baserer seg på selvhushold. De har gjerne med sin egen mat som de lager.

Unntak

Det finnes likevel unntak, ifølge fjellverten:

– Andre tenker kanskje at livet består av kontraster, og bestiller en treretters meny med god vin. Men neste overnatting er det kanskje veldig enkelt igjen med posesuppe på menyen, sier Nyhus.

– Men det er nettopp fravær av de materielle godene som er viktig for den typiske pilegrim.