Ektepar fra Kongsvinger-området siktet for misbruk

Et ektepar fra Kongsvinger-området er siktet for å ha utnyttet to kvinnelige au pairer seksuelt og økonomisk. Politiet jobber nå med å ferdiggjøre tiltalen.

– Den er alvorlig. Den er stygg. Den er vond. Og de to kvinnene føler mye skam overfor familie og venner.

Det sier bistandsadvokat, Arve Leiro Baastad. Et ektepar fra Kongsvinger-området er siktet for å ha utnyttet kvinnene økonomisk, og mannen er i tillegg siktet for voldtekt og seksuelt misbruk mot begge.

Politiet i Hedmark jobber nå med å ferdiggjøre tiltalen. Ekteparet risikerer inntil ti års fengsel.

– Lang etterforskning tærer på

Ekteparet ble anmeldt høsten 2009, og politiet i Hedmark har etterforsket saken i to år.

– Det er en stor belastning for begge kvinnene at saken trekker ut i tid. De har et stort behov for å bli ferdig med det vonde som har skjedd, sier Baastad.

De to kvinnene var i slutten av 20-årene da de kom for å jobbe hos familien. De jobbet hos familien i ulike tidsrom, og misbruket skal ha startet i 2008.

Men kritikken tilbakeviser politiadvokat Ann Elisabeth Billa i Hedmark politidistrikt.

– Dette er en omfattende og stor etterforskning, så derfor er det naturlig at det tar tid å etterforske den. Dette er en sak som prioriterer høyt.

Erkjenner ikke siktelsen

Advokat Knut Smedsrud forsvarer ekteparet som er siktet, og sier dette dreier seg om uenighet om au pair-kontraktene.

– Dette er en lang og komplisert historie, med mange beskyldninger fra begge kanter.

I desember 2009 leverte mannen en motanmeldelse for falsk forklaring. Ekteparet erkjenner ikke siktelsen.

Store mørketall

Dette er en av flere saker som politiet etterforskes, ifølge Aftenposten. Også i Rogaland og et annet politidistrikt er det rullet opp en sak, Les: skriver Aftenposten. Sakene gjelder au pairer fra Filippinene.

Bistandsadvokat Baastad tror dette vil bidra til at flere saker om misbruk og menneskehandel vil rulle opp.

– Ved at man retter fokus på dette, så håper jeg at vi kan få kontrollordninger slik at man kan forhindre flere misbruk i fremtiden. At det er store mørketall, det er jeg helt sikkert på.

Justisdepartementet og Politidirektoratet ønsker nå å innføre karantenetid for å hindre misbruk og menneskehandel av au pairer.

TV og Radio

Ektemannen til kvinnen som ble funnet drept i Hamar tirsdag, er pågrepet og siktet for drapet.
82 år gamle Eindride Edvang ble kjent over natta, da gebisset hans knakk under en kjøretur på humpete Engerdals-verger. I dag ble ny veg åpnet.
Politiet har lagt ut bilde av kvinnen som ble drept i Hamar tirsdag, en 27 år gammel kvinne fra Afghanistan. Politiet ønsker tips i saken.

Flere nyheter

Telemarkforskning utgir årlig en oversikt over kulturnivået i norske kommuner. Indeksen rangerer alle de 428 kommunene i Norge etter ti ulike kulturbaserte kriterier. Tallene i kartet viser hvordan din kommune rangerer blant de 428 kommunene i landet.

Tre innlandskommuner blant landets beste på kultur

Røros kommune kan for tredje gang skryte av tittelen «Norges beste kulturkommune», etter å ha stukket av med seieren i Norsk kulturindeks 2014. Sjekk hvordan det står til med kulturnivået i din kommune.

Les saken
Distriktssendinger fra NRK Hedmark og Oppland. RADIO
Distriktsnyheter Østnytt (Hedmark og Oppland). TV