Hopp til innhold

Dyrker hvitløk 1000 meter over havet

Margit Bratvold har satt 1260 hvitløksfedd på stølen sin i Valdres. Hun håper løken vil overvintre fjellklimaet slik at den kan høstes og selges neste sommer.

Margit Bratvold fra Vestre Slidre i Valdres dyrker fjellhvitløk

TÅLER EKSTREMKULDE: Margit Bratvold skal dyrke en sibirsk hvitløkstype som tåler 40 minusgrader.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Det var avisa Valdres som skrev om Margit sitt hvitløksprosjekt, som hun satser på at kan bli ei attåtnæring til småbruket hun driver.

Sibirsk hvitløk

Målet er at hun i august neste år skal kunne høste sine første fjellhvitløk, som hun regner med blir en populær salgsvare slik som andre lokalproduserte råvarer fra Valdres.

– Det er veldig spennende å se om det er andre ting vi kan prøve å produsere her i Valdres. Slik kan vi kanskje supplere de som har banet veg for oss, slik som produsentene av rakfisk, sier Margit.

Løken hun har satt er en sibirsk hvitløkstype som tåler 40 minusgrader. Margit ønsker å bruke naturen samtidig som hun kan gjøre forretninger av det.

– Jeg håper vi får solgt dette og at det kan være en attåttnæring til det vesle gardsbruket jeg har. Jeg tror også det er lurt å satse på norsk og ren mat framover, sier Margit.

Populært med lokalmat

Margit Bratvold dyrker hvitløk på fjellet

BRUKER STØLEN: Margit Bratvold har satt 1260 fedd med hvitløk over et halvt mål på stølen sin på Grønnsenn i Vestre Slidre i Valdres.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

Lokalprodusert mat har blitt Dette førte til suksess for lokalmaten . Forskar ved Statens institutt for forbruksforskning, Gunnar VIttersø, bekrefter at det er tilliten til lokalmaten som appelerer til forbrukeren.

– Når forbrukeren er ute for å handle mat, så er han opptatt av at maten skal være så fersk som mulig. Den skal gjerne se frisk ut og da opplever man gjerne at maten er sunnere, sier Vittersø.

I tillegg er forbrukerne opptatt av at maten skal smake godt.
smak

– Det er veldig god smak på hvitløken jeg dyrker. Jeg tror det er en fordel at den dyrkes i fjellet, mener Margit.

Les også:

Lokalmat og kortreist mat er etterspurt både av hotell, restaurantar og private enkeltkunder .

– Den som intent våger, intet vinner, sier den ferske hvitløksprodusenten i Valdres.

Hun håper feddene klarer vinteren i den tynne fjellufta.



Flere saker fra Innlandet