Hopp til innhold

Drukner i spørsmål om slekta

TV-serien «Hvem tror du at du er» har ført til at Statsarkivet i Hamar drukner i spørsmål fra folk som vil vite mer om slekta si. Det har blitt et problem.

Inger Karin Martinsen (t.v) og Vigdis Stensby

Saksbehandler Inger Karin Martinsen og statsarkivar Vigdis Stensby vil gjerne svare alle, men det har de ikke tid.

Foto: Stein S. Eide

Pågangen er så voldsom om dagen, at de ansatte ikke får gjort det de skal.

NRK-serien, der kjendiser får vite om ukjente sider av slekta si, har ført til enorm pågang fra folk som vil grave og finne ut ting om sin egen slekt.

– Det er alt fra oldemødre på Toten til bortkomne folk i Amerika. Det er hele spekteret, sier saksbehandler Inger Karin Martinsen.

Virker så enkelt på TV

På to dager fikk en av saksbehandlerne på Statsarkivet inn 65 brev, eposter og telefoner. Det er omtrent dobbelt så mange henvendelser som på to dager året før.

– Vi er ikke bemannet til å håndtere en sånn stor pågang, sier statsarkivar Vigdis Stensby.

I TV-serien får kjendisene servert spennende historier om slekta, både på godt og vondt. Statsarkivar Stensby sier mange har fått urealistiske håp om å få hjelp til å finne lignende historier om sin egen slekt.

– I TV-programmet virker alt veldig enkelt, men i virkeligheten er det litt mer krevende enn som så, sier Vigdis Stensby.

Slektstre ikke nok lenger

I hele januar fikk Statsarkivet i Hamar nærmere 150 spørsmål om slekt, det vil si en tredel av alle spørsmål de fikk. I fjor var det en femtedel av spørsmålene som dreide seg om slekt. De ansatte på Statsarkivet kan ikke annet enn å anta at det skyldes TV-serien.

Slektstre, Store Arnestad

Før var det nok å få oversikt over slektstreet. Nå vil folk finne historier og likhetstrekk også.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Tidligere var det kanskje vel så interessant å tegne opp slektstreet. Mens nå er det like interessant å finne historier om forfedre og finne likhetstrekk mellom seg selv og forfedre, sier Vigdis Stensby.

Hun understreker at de synes det er positivt med interessen, og at de prøver så godt de kan å svare alle. Men de klarer det rett og slett ikke.

– Bruk digitalarkivet

Nå ber hun flere prøve å finne ut mer på egen hånd ved å søke i digitalarkivet. Der finner man veldig mange av de mest brukte og nyttigste kildene i forbindelse med slektsgranskning.

– Og så har vi en fantastisk mulighet på nett som heter «Brukernes eget forum» på digitalarkivet. Der sitter det personer til alle døgnets tider og svarer på spørsmål fra andre. En veldig, veldig fin måte å få hjelp på, sier Vigdis Stensby.

Flere saker fra Innlandet