Hopp til innhold

Drømmejobb på filmsettet

Han er den eneste som får lov til å kjøre kongebilen og skru på den. Så nå er Morten Grorud både mekaniker og skuespiller i «Kongens Nei.»

Morten Grorud fra Ringsaker er mekaniker under innspillingen av filmen Kongens Nei. Siden bare han får kjøre kongebilen, er han skuespiller også.

Morten Grorud fra Ringsaker er den eneste som får kjøre kongebilen i filmen Kongens Nei, så han er både mekaniker og skuespiller. Reporter: Anne Kari Løberg. Foto/redigering: Frode Meskau.

– Veldig morsomt og veldig slitsomt, sier mekanikeren fra Ringsaker.

I familiebedriften Mariendal AS i Gaupen har de samlet på gamle bildeler fra 2. verdenskrig i over 60 år og skaffet seg solid kunnskap om bilene.

– Vi har det som hobby. Vi kjenner gamle biler og vet hva vi skal gjøre når det skjer noe. Vi kan få dem fort i gang igjen, sier Morten Grorud.

Det drar filmmakerne nytte av. Først var Morten mekaniker under innspillingen av NRK-serien Kampen om tungtvannet. Nå er det altså Kongens Nei, som spilles inn i Elverum.

Det er den ekte kongebilen

Biler i filmen Kongens Nei

Det er i alt 26 biler med i filmen, som akkurat nå spilles inn i Elverum og her ved folkehøgskolen.

Foto: Frode Meskau

Og kongebilen som brukes i filmen er akkurat den samme bilen som Kong Haakon satt i da han kom til Elverum etter krigsutbruddet og sa nei til å samarbeide med de tyske invasjonsstyrkene. Ikke hvem som helst får lov til å røre den.

Det er det bare Morten som får lov til, så derfor er han ikke bare mekaniker under filminnspillingen, men også skuespiller i form av sjåfør.

– Det blir lange dager. En dag startet vi på morgenen og drev på til klokka 05 på natta. Vi fikk vel seks timers søvn på to dager, forteller Grorud.

26 biler, busser og lastebiler å skru på

De er egentlig tre mann om jobben, Morten, kameraten Hans Erik Jakobsen kamerat og bilansvarlig i filmen Håvard Lillehaug.

Morten Grorud, biler i Kongens Nei

Morten Grorud og familiebedriften Mariendal i Gaupen kan det meste som er verdt å vite om biler fra krigens dager.

Foto: Frode Meskau

Det er hektisk for dem alle. De har totalt 26 biler, busser og lastebiler med i filmen og når mange av dem er over 75 år gamle, så blir det litt å ordne med. Om det er helgefri fra innspillingen, så må Morten og kompisen gjerne skru og fikse litt i mellomtida.

– Det er hektisk mens det står på. Men det er morsomt å se tilbake på etterpå. Og når den dagen kommer at filmen er ferdig, så er det jo veldig stas da.

Hadde ikke blitt film uten bilmekaniker

Og mens han venter på det, kan ha ta æren for at bilene går. Det er biler som er leid ut og som ikke har vært i bruk eller hatt så mye vedlikehold.

Biler i Kongens Nei

Det er stadig noe som må fikses på i de gamle bilene.

Foto: Frode Meskau

– Ja, uten mekaniker så hadde det kanskje ikke vært så mye av dette som hadde gått lenger, sier han, og skuer ut over bilparken foran Elverum folkehøgskole, der filminnspillingen foregår akkurat nå.

Det skjer nemlig stadig noe med de gamle bilene.

– Det går litt på rundgang. Nå har vi snart vært gjennom hele bilparken, tror jeg. Alle har sine dager, har jeg skjønt, sier Morten Grorud.

Holder bilene unna saltet

Håvard Lillehaug, som er bilansvarlig på filminnspillingen, er glad det er behov for dem med en, kanskje noe ekstra sær, interesse for bil. Han har bistått med bilkunnskapen sin i en rekke store filmer og serier i mange år nå.

– Ja, det er jo behov for oss innimellom da, selv om vi er litt smågærne, sier Lillehaug.

Og så takker han alle de lokale bileierne som har lånt ut klenodiene sine til filminnspillingen.

– Stor takk til dem som tør å la oss ta ut bilene deres på dette føret her. Vi prøver å være forsiktige, og frakter dem på henger eller lastebil så det ikke skal bli for mye saltlake og søl, sier Håvard Lillehaug.

Flere saker fra Innlandet