Hopp til innhold

Slik får du drømmebryllupet på lavbudsjett

Mange får sjokk når de finner ut at bryllupet blir mye dyrere enn de trodde. Her er ni tips for å få pengene til å strekke lengre.

Bryllup

Bryllup kan fort bli dyrt dersom du ikke er flink å planlegge.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Det koster å gifte seg. Regninga kan fort ende opp i 150.000 kroner hvis du ikke er prisbevisst, sier finansrådgiver Nina Beate Paulsen i Sparebanken Hedmark. Hun ber gifteklare starte planleggingen i god tid, slik at de vet hva de har å rutte med.

Nina Beate Paulsen

Finansrådgiver Nina Beate Paulsen i Sparebanken Hedmark har mange tips til hvordan gifteklare kan få et minneverdig og flott bryllup til en overkommelig pris.

Foto: Privat

– Det er kjempeviktig å vite hvilken pris en kan leve med, for å starte livet som nygift med økonomiske problemer er ingen god start, sier hun.

Hun råder alle til å sjekke priser nøye og sette opp et budsjett for å få kontroll over utgiftene.

– Tenk over hva som er viktig for dere. Er det maten, den gode vinen, at lokalet ikke stenger tidlig, at det er levende musikk, brudekjolen eller bryllupsreisen? For å få råd til alt blir de fleste nødt til å prioritere.

1) Finn tidlig ut hvor festen skal være

Finnes det et ledig lokale, som ikke koster all verden? Går det an å sette opp et stort telt i en hage? Kjenner du noen som har en ledig låve, der du kan ha en låvefest?

2) Trenger du levende musikk?

Det kan være mye å spare på å bruke spillelister og det kan bli like god stemning for det.

3) Velg kirken du sogner til og sjekk prisen

De mest populære kirkene kan være dyrere å leie.

4) Be venner og familie om hjelp

Nygift par

Det viktigste er å få en fin dag sammen og den gode stemningen koster ikke penger.

Foto: Laurence Mouton / Colourbox.com

Kan dere lage maten selv, eller be venner ta med hver sin rett? Kanskje har du også noen i vennekretsen som er gode til å ta bilder, det kan du spare tusenlapper på.

– Vær kreative og få en fin dag sammen, det er det viktigste! God stemning koster ikke penger, sier Nina Beate Paulsen.

5) Gjenbruksringer

Mange har gammelt gull liggende. Det kan smeltes om til nye ringer. Da får du også ringer med en helt personlig vri og unik historie.

6) Arvekjole

Sjekk om mor eller mormors gamle brudekjole passer eller enkelt kan sys om. Her gjelder det samme som med ringene. Du kan ha en kjole med en helt personlig vri. Husk at en brudekjole som regel bare er brukt en gang og derfor er like fin. Kan også kjøpes brukt.

7) Følg med på salg

Når avgjørelsen om å gifte seg er tatt, er det om å gjøre å følge med. Mye penger kan spares om man følger med på salg. Sjekk også loppemarked og nettet for å finne ting som vaser og pynt til bordet.

8) DIY

Invitasjoner, kirkeprogram, meny og bordkort lager du lett selv, men det kan ta litt tid. Hvis du inviterer til en vennekveld kan du få god hjelp og like fine løsninger som om du skulle ha kjøpt noe ferdig.

9) Blomster fra hagen

Hvis bryllupet er på sommeren eller tidlig på høsten kan dere få gjestene til å plukke blomster til å pynte med. For å gjøre mer ut av det kan dere også dele ut en premie under middagen til den fineste buketten.

Her kan du få flere tips for å holde styr på økonomien:

Flere saker fra Innlandet