Hopp til innhold

Dobla pris på kunstgjødsel

Bøndenes utgifter er nå så store at enkelte vurderer å legge ned drifta.

Kunstgjødsel
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Det blir 80-90 tusen kroner ekstra i utgifter årlig. Mye av inntekta vår forsvinner, sier bonde Sissel Ånstad Lerud på Toten.

Hun har travle dager med å passe på 700 nyfødte griseunger med et stort fórbehov.

- I tillegg har vi 50 kuer som får kalver til kjøttproduksjon, så det går vel i underkant av 1000 rundballer i året i mat til dyra. Da går det med mye gjødsel, sier Lerud.

- Tenker kun profitt

Lederen i Bondelaget er frustrert over måten den norske kunstgjødselgiganten Yara opptrer i denne situasjonen.

- Det er kynisk opptreden. De produserer kunsgjødsel på subsidiert kraft og her har vi ei statseid bedrift som utnytter den pressa matsituasjonen utelukkende for profitt, sier Pål Haugstad.

Bønder NRK har snakka med de siste dagene er så oppgitt over den voldsomme prisøkninga på spesielt kunstgjødsel, men også på diesel og plast til rundballproduksjon, at de vurdere å legge ned gardsdrifta.

Global etterspørsel

- Yara er verdens største leverandør av fullgjødsel. Det betyr at vi opererer på verdensmarkedet, og det er etterspørselen globalt som driver prisen, sier Bente Slaatten, kommunikasjonsdirektør i Yara.

Hun mener matkrisa i verden gjør at stadig flere bønder produserer mat, og dermed er etterspørselen etter gjødsel stor. Råvareprisene for Yara skal også ha steget kraftig.

- Det Haugstad sier om subsidiert kraft er bare tull. Yara kjøper gass og betaler markedspris, sier Slaatten.

- Men er ikke Yara så store at dere sitter på nøkkelen til gjødselprisen?

- Nei, vi er størst på våre områder i verden, men samtidig har Yara bare sju prosent av markedsandelen i verden. Det forteller noe om hvor hard konkurransen er.

Flere saker fra Innlandet