Hopp til innhold

Bjørgen og Stoltenberg årets Peer Gynt

Marit Bjørgen og Jens Stoltenberg blir Årets Peer Gynt. Begge fikk like mange stemmer og for første gang deles prisen.

Jens Stoltenberg og Marit Bjørgen

Både Jens Stoltenberg og Marit Bjørgen er Årets Peer Gynt.

Jens Stoltenberg møter pårørende på Sundvolden.

Stoltenberg har bemerket seg i både inn- og utland for håndteringen av terrortragedien.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Det er stortinget som avgjør hvem som får Peer Gynt-prisen, og det er første gangen at to kandidater har fått like mange stemmer.

– Vi har fått to meget verdige vinnere, sier leder av Stiftelsen Peer Gynt, Olav Røssum.

Møtte kritikk

Hvert år er det tre nominerte til «Årets Peer Gynt». Denne gangen var det Marit Bjørgen, Jo Nesbø og Jens Stoltenberg som i slutten av mars ble lagt frem av nominasjonskommiteen.

Nomineringa av statsministeren møtte krass kritikk av tidligere medlem av nomisjasjonskommiteen Gunnar T. Stenseng, som mente det var uheldig at en sittende statsminister ble nominert av stortingsreprsentanter.

– Sterke kandidater

Nominasjonskommiteen står imidertid for sitt valg av både nominerte og vinnere.

– I år fikk vi inn ekstra mange gode kandidater. Alle de tre nominerte har synliggjort Norge på ein fremragende måte, seier leder av nominasjonskomiteen Berit Brørby.

Årets Peer Gynt blir utdelt under Peer Gynt-stevnet på Vinstra fredag 3. august.
Begge prisvinnerne ønskes velkommen til kommunen for å ta imot prisen.

– Det blir ei stor ære å ønske velkommen både ei skidronning og en statsminister til Vinstra under Peer Gynt-stevnet i august, sier administrerende direktør Marit Lien i Peer Gynt.

– Ledersymbol

Nominasjonskomiteen la vekt på følgende i nomineringen av de to vinnerne:

Marit Bjørgen er den beste kvinnelege skiløparen i verda. Ho har åtte gullmedaljar i VM samanheng og ho har tre OL gull. Gjennom si karriere har ho 55 fyrsteplassar i verdscupen og ho har vunne verdscupen samanlagt tre gonger. I 2011 fekk ho prisen som beste kvinnelege idrettsutøvar frå Den internasjonale sportspresseorganisasjonen (AIPS).

Jens Stoltenberg har gjort Norge kjent utanfor Norge på ein meget positiv måte. Etter terrorangrepet 22. juli vart han eit symbol på godt leiarskap og stod fram som ein av våre mest samlande profilar i Norge. Nominasjonskomiteen la vekt på at Stoltenberg bidro til at vi kunne bruke ord som kjærleik og nestekjærleik i den offentlege arenaen og ute blant folk flest. Begrepa “Meir demokrati og meir humanitet” vart ein bodskap som vart kjent over heile verda.

Kjente navn

Peer Gynt-prisen går til en person eller institusjon som har markert seg positivt på det samfunnsnyttige plan, og som har gjort Norge kjent i utlandet.

Den ble stiftet i 1971, og Einar Gerhardsen var den første prisvinneren. I fjor vant sjakkesset Magnus Carlsen. Fra før har blant andre Ole Gunnar Solskjær, Gro Harlem Brundtland, Eva Joly, Knut Vollebæk, Arne Næss, Jan Egeland og Thor Heyerdahl har fått prisen.


Flere saker fra Innlandet