Desember er høytid for matlaging, og det blir mye fett til overs. Det kan være fristende å tømme det flytende fettet rett i vasken, men før du gjør det bør du tenke deg om en ekstra gang.
- Les også:
Kan få rotter i rørene
– Selv om fettet er flytende når du heller det ut, og du skyller med varmt vann, vil fettet på et eller annet tidspunkt stivne. Det vil gi avleiringer og etterhvert tette rør, forklarer direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen.
Hun sier at dette kan gi tette rør i eget hus eller lenger ute i ledningsnettet. Videre kan dette føre til problemer i pumpestasjoner eller renseanlegg.
– Det er også et annet aspekt, og det er rotter. De bor nede i kloakken, og lever av matrester og fett. Hvis du vil unngå å få rotter i rørene dine, bør du ikke tømme mat og fett i vasken, forklarer Hofshagen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Slik kan du kvitte deg med fettet
Toril Hofshagen har flere tips til hvordan man kan kvitte seg med fettet - uten å helle det i vasken:
- Fett fra stekepanne: Tørk av fettet med tørkepapir og kast i matavfallet.
- Større fettvolum, f.eks fra juleribbe, pinnekjøtt eller smultringgryte: La fettet avkjøle seg så det blir stivt, skrap ut og kast i matavfallet.
- Fett som ikke stivner: Samle opp i tett emballasje, for eksempel en tom melkekartong, og lever til gjenvinningsstasjon. Skal leveres som farlig avfall.
Oppfordrer til fettvett
Hofshagen sier at det brukes mer fett i norske husholdninger enn tidligere, og at fett som helles ut i rør er et problem i de fleste norske kommuner.
– Det er mange som ikke er klar over at dette kan være et problem, og det er ekstra viktig nå i førjulstida, sier Hofshagen.
Hun anbefaler at alle jobber forebyggende med tette rør, i stedet for å bruke Plumbo og andre typer avløpsåpnere.
– Hvis man merker at det begynner å gå tett er det selvfølgelig en løsning, men man unngår mange problemer ved å unngå å kaste mat i vasken.
- Les også: