Hopp til innhold

Lå nedgravd i 12 timer- nå er Hanna (16) klar for Femundløpet igjen

–I fjor måtte hun grave seg ned i stormen, og ble funnet etter tolv timer. Nå er Hanna Lyrek (16) fra Alta klar for Femundløpet igjen. Hun bare gleder seg.

Hanna Lyrek

Hanna Lyrek (16) er klar til å utfordre naturkreftene i igjen i Femundløpet.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Vi møter Hanna Lyrek (16) på Røros. Den lange bilturen fra Alta er unnagjort, og hun er på plass på basen, i hjemmet til noen venner av familien. Hun har vært ute med hundene og gitt de mat, dagen før dagen. Hundene er så smått urolige

– Jeg har bare luftet de. De må få luftet seg litt etter den lange bilturen. All treninga må være gjort nå. Så det er bare at de får rørt seg litt, forteller hun.

Mens vi snakker renser hun matskålene grundig for is, en etter en. Ikke noe overlates til tilfeldighetene dagen før Femundløpet starter, med start og mål på Røros.

– En må være perfeksjonist, sier 16-åringen som starter i klassa junior, som debutant. Men hun er egentlig ikke debutant, hun startet i fjor også. Det ble en dramatisk historie. for da slo uværet "Ole" til. Hanna var blant de som virkelig fikk merke hvor sterke naturkreftene kan være, og hun kom aldri til mål.

Så knapt en meter foran seg

Ola Brennodden Sunde på veg ut på Femundløpet

Naturkreftene har slått hardt til i Femundløpet.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Det skulle vise seg at det bare var en deltaker som skulle fullføre.

– Stormen begynt da vi skulle starte ut fra siste sjekkpunktet i Tolga. Det blåste det opp og snødde, men vi tenkte at det her går greit.

Men det gjorde det ikke.

– Været ble verre og vi ble sittende der ei god stund. Jeg så en meter foran meg. I de sekundene jeg så hundene mine så lå de faktisk nede under snøen mens jeg trodde vi kjørte. Så dårlig var været, forteller Hanna.

Hun måtte derfor grave seg ned. Det ble mange timer i snøkaoset. Hun dro fra sjekkpunktet i 11-tida og i 16-tida gravde hun seg ned. Først i 4-tida på morgenen ble hun hentet ned. Så hun tilbrakte 12 timer nedgravd.

Var ikke redd

15- åringen var likevel aldri redd eller skremt.

– Folk spør om det ofte, og folk håndterer situasjoner forskjellig. Men man kan ikke være redd. Hundene merker det, og med en gang jeg blir stressa så blir hundene stresset. Så jeg holdt meg rolig. Jeg tenkte at bare jeg holder meg rolig og venter på hjelp så går det helt fint.Og jeg kunne ikke gjøre noe stort annet, forteller 16-åringen.

– Med hundene gikk det jo helt fint. De har jo et instinkt og kunne bare legge seg ned og hvile, forteller hun.

En er jo forberedt, men en tenker jo at det aldri skal skje med deg.

Hanna Lyrek

Hun har aldri opplevd noe liknende, verken før eller etter.

– Jeg har jo sjølsagt vært ute i dårlig vær før. Det har jo alle som kjører opplevd. Men så ekstremt har jeg aldri vært ute for. En er jo forberedt, men en tenker jo at det aldri skal skje med deg.

Var dramatisk

Det var med tungt hjerte arrangørene måtte avlyse fjorårets løp. Kun et hundespann kom i mål, og det var til tider dramatisk da uværet slo til for fullt. Til slutt hadde ikke arrangørene noe valg.

  • Det ble satt i gang leteaksjon etter fire juniorløpere som lå værfast i fjellet. Været ble så voldstomt at letemannskapene måtte trekke seg ut fra området. Hanna ble reddet ut etter tolv timer.
  • En skuterfører kjørtes seg fast og måtte legge seg i hengeren. Føreren var flere timer uten kontakt med omverdenen.
  • Politiet satte i gang leteaksjon etter tre løpere.

Kritikk

I etterkant var det flere evalueringsmøter, blant annet med politiet i både Hedmark og Sør-Trøndelag og med Røde Kors og løpsledelsen. Og arrangøren innrømmet at marginene var små i 2015. Arrangøren konkluderte likevel med at de ikke kunne gjennomføre alle Femundløp som om det var krise. Men at de må ha mulighet til å sette inn ressursene fort, når det blir behov for det.

Der kom det fram flere ting politiet ikke var fornøyd med.

  • Informasjonsutvekslingen mellom politiet, Røde Kors og løpsledelsen var for dårlig. Det var vanskelig å få fullstendig oversikt.
  • Politiet mente kommandolinjene ble uklare i krisesituasjonen og at det ikke ble tatt raske nok beslutninger.
  • Politiet opplevde at de ble involvert for sent og de var usikre på om Femundløpet hadde kontroll over det de sa de hadde kontroll på.

Konklusjonen ble at arrangørene av Femundløpet skulle oppgradere beredskapsplanen.

Det var særlig bedre rutiner for kommunikasjon og beslutningslinjer som skulle gjennomgå i samarbeid med politiet, brannvesenet, Røde Kors og Mattilsynet.

Gleder seg

Hanna Lyrek

Hanna Lyrek gleder seg til årets Femundløp.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Men Hanna Lyrek er klar til å utfordre naturen i Nord-Østerdal igjen. Været ser bedre ut denne gangen, selv om en aldri vet.. Hun var aldri i tvil om at hun skulle prøve en gang til.

– Jeg grur meg ikke. Hvis det blir dårlig vær så er det bare en fordel for meg så det går helt fint. Når en starter på noe så må en fullføre. En kan ikke gjøre ting halveis, så planen i år er først og fremst å komme i mål. Jeg kjører med et ungt spann. Så får vi se hvordan det går.

Og hun føler at hun er godt forberedt.

– Ja, hundene her er trent til å gå litt lengre løp. Vi skal kjøre Finmarksløpet og hundene er godt trent.

Se video:

Hanna Lyrek på Femundløpet

Fascinert av friheten

Hunder og hundekjøring er Hanna Lyreks store interesse. Hun kommer fra en hundefamilie.

– Mamma kjører også hund, og vi har en ganske så stor kennel på 56 hunder.

Men på Femundløpet er Hanna alene. Moren kjører løp i Øst-Finmark.

– Hun har med de 14 beste hundene, så får jeg ta unghundene som blir igjen, smiler Hanna.

Og det er en viss konkurranse allerede mellom mor og datter:

– Det har vært ganske så mange lange diskusjoner rundt middagsbordet om hvem som skal ha de beste hundene, forteller hun med et smil.

Men Hanna har fått en lovnad. Når hun blir 18 år skal hun få "A-spannet".

Hun forklarer interessen slik:

– Det er det å komme opp på fjellet og følelsen en får der. Det er vanskelig å beskrive for de som ikke har gjort det, men det gir en slik frihetsfølelse. En trenger ikke å bekymre seg for noe, det er deg og hundene.

Flere saker fra Innlandet