Hopp til innhold

De har grilla elg hele natta

Det tar 10 timer å grille en hel elg. Derfor har gutta i Skogselskapet stått i Elverum sentrum i hele natt og grilla, for å få gi folk en smakebit på Grundsetmartn i dag.

Bent Roger Hegg og Ola Dæhlen i Skogselskapet

Bent Roger Hegg og Ola Dæhlen i Skogselskapet har grilla elg i 10 timer. Her nærmer den seg klar for servering.

Foto: Mette Finborud Børresen

– Vi starta klokka fire i natt for å få elgen klar til servering klokka to i dag, forteller Ola Dæhlen og Bent Roger Hegg i Skogselskapet.

For så lang tid tar det å grille en hel elg på cirka 80 kilo, om den skal bli akkurat passe mør og god. Både Hegg og Dæhlen har holdt stand ved grillen gjennom natta og morgenen og gleder seg stort til å gi folk en smakebit

Helgrilla elg

Helgrilla elg er ikke helt vanlig, men Ola Dæhlen i Skogselskapet har gjort dette i mange år.

Foto: Mette Finborud Børresen

Det var bare noen små utfordringer med grillinga i natt.

– Bare at det kom noen teltduker flyende i lufta på grunn av vinden. Og så var det jo noen festfolk innom, men det var bare trivelig, sier Bent Roger Hegg.

Elg trekker folk

Og det er en av grunnene til at Skogselskapet gjør dette, bruker timevis på å grille en hel elg midt i gata. For da får de folk i tale.

– Ja, det trekker folk. Og da kan vi snakke om en bærekraftig forvaltning og skogens betydning for miljøet, og mye, mye mer av det vi driver med, sier Ola Dæhlen.

Både han og Bent Roger Hegg bobler over at fortellerlyst om alt de driver med og alle mulighetene i, og med skogen. Men da klokka nærmet seg 14. på lørdag, var folk aller mest opptatt av å få en smakebit.

Krydder og einebær

– Den ser litt svidd ut?

– Neida, den er helt perfekt. Vi pensler hele tida og inni er kjøttet flott, og så skal vi dele opp og servere smaksprøver.

Helgrilla elg

Etter 10 timer på grillen kunne folk i Elverum få smake helstekt elg med smak fra skogen.

Foto: Mette Finborud Børresen

Ola Dæhlen forteller at han har penslet elgen med kryddersmaker gjennom alle de 10 timene den har hengt på grillen. I tillegg er det lagt til en dæsj med einebær for å gi den rette skogssmaken.

Tar en uke å tine elgen

Men det er ikke bare de 10 timene på grillen som har gått med for å kunne servere folk på martn helgrilla elg.

– Nei, først er det sjølve jakta da. Den må jo foregå på høsten. Så er det flåing og mye annet som må gjøres på forhånd, sier Ola Dæhlen.

Og i mellomtida har elgen vært på fryselager og måtte tines opp før grillinga. Det er heller ikke gjort på en, to, tre.

– Jeg tok den opp av fryseren for ei uke sida. Den må tine i ei uke. Så det er en lang prosess, og det må det være for at elgen skal bli skikkelig mør og fin, forteller Dæhlen.

Griller 10 elger i året

Men det er verdt jobben, synes Ola Dæhlen. Dette har han gjort utallige ganger før. Han har drevet med det i 35 år, gjennom jobben sin i Skogselskapet.

Helgrilla elg på Grundsetmartn.

Grundsethmartn slik det var i gamle dager, foran rådhuset i Elverum.

Foto: Mette Finborud Børresen

Og han stortrives på Martn. Sammen med Skogmuseet og Glomdalsmuseet råder Skogselskapet plassen foran rådhuset og gjenskaper martnsstemningen slik den var i gamle dager.

– Kjempetopp, sier Ola Dæhlen og Bent Roger Hegg.

Flere saker fra Innlandet