Hopp til innhold

Siktet brukte pengene på hytter, bil og konjakk

Styrelederen i Hadeland og Ringerike Bredbånd er sikker på at underslaget i bedriften hadde blitt oppdaget i løpet av året. En tidligere ansatt er siktet for underslag av nærmere 18 millioner kroner.

Kai Glemmestad

Styreleder Kai Glemmestad i Hadeland og Ringerike Bredbånd legger ikke skjul på at situasjonen er vanskelig. Selskapet eies av tre kommunale kraftselskaper og de som kan tape på underslaget er dermed innbyggerne i kommunene.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

– Jeg vil ikke ta sjølkritikk på vegne av styret på nåværende tidspunkt. Alle kan gjøre feil, inklusiv meg, og det skal vi stå for, men først vil jeg se hva det skulle være.

Onsdag ble det kjent at en mann i 40-åra, tidligere ansatt ved HRB, er under etterforskning for underslag av mellom 17 og 18 millioner kroner. Mannen, som jobbet som økonomiansvarlig i bedriften, er tidligere dømt til fengsel for økonomisk kriminalitet.

– Jeg tror jeg aner noen svar, men de skal kvalitetssikres av andre, før jeg kan si det. Det er for mange involvert til at jeg kan begynne å peke på noen før dette er sett nærmere på. Jeg kan ikke si noe definitivt om hvordan dette er gjort, men det er ingen synlig spor som er oppdaget av styret eller revisor underveis, sier styreleder Kai Glemmestad i Hadeland og Ringerike Bredbånd AS (HRB).

Oppdaget ved tilfeldighet

Ifølge siktelsen har politiet tatt beslag i den siktedes bolig, to hytter, samtlige bankkontoer, biler, vinsamling og eksklusiv konjakk.

Underslaget ble oppdaget under etterforskning av en annen sak i Romerike politidistrikt, styret ble gjort kjent med situasjonen i midten av mars. Glemmestad tror milliontjuveriet ville blitt oppdaget når regnskapet for fjoråret skal sluttføres.

– Jeg har i ettertid følt meg trygg på at det ikke ville vært mulig å avlegge regnskapet for 2013 uten at dette hadde kommet opp.

Underslaget har foregått i fire år. I denne perioden, som styrelederen beskriver som veldig ekspansiv, har bedriften investert 85 millioner kroner.

Frode Aabak

Politiadvokat Frode Aabak i Vestoppland politidistrikt.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

Hadeland og Ringerike Bredbånd er eid av tre kommunale kraftselskaper og de som kan tape på underslaget er dermed innbyggerne i kommunene. Når en så stor sum penger forsvinner, vil det måtte få noen konsekvenser, sier styrelederen.

– Vår evne til å betale utbytte til eierne, som igjen er eid av folk flest i eierkommunene, det vil få en nedgangsperiode. Men vi skal komme oss ovenpå igjen, sier Glemmestad.

Ikke i varetekt

Ifølge politiet skal mannen ha brukt pengene på hytte, hus og bil. Ytterligere en person er siktet i saken, men vedkommende skal ikke ha tilknytning til bedriften. Politiet opplyser til NRK at de etterforsker med tanke på at det kan være flere involverte.

Når en tiltale i saken foreligger er foreløpig usikkert, men politiadvokat Frode Aabak i Vestoppland politidistrikt håper på at det er klart før sommeren. Nå venter ytterligere avhør av mannen, som foreløpig slipper varetektsfengsling, på grunn av mangel på plasser.

– Han har vært framstilt for varetektsfengsling, men han er løslatt som følge av mangel på plasser for øyeblikket. Dette vil kunne vanskeliggjøre etterforskninga, sier Aabak.

Mannens advokat forteller at hans klient har erkjent de fleste av forholdene. Revisjonsfirmaet Deloitte har vært revisor for Hadeland og Ringerike Bredbånd. Jørn Borchgrevink, som er partner i firmaet, ønsker ikke å kommentere denne saken.

Styrelederen i bredbåndsbedriften på Hadeland som er utsatt for et stort underslag vil ikke ta sjølkritikk på vegne av styret. Han mener saken må granskes nærmere før det kan konkluderes med hva som har sviktet.

Styrelederen mener saken må granskes nærmere før det kan konkluderes med hva som har sviktet.

Flere saker fra Innlandet