Hopp til innhold

Vaffel som medisin

Syke pasienter har ofte dårlig matlyst og problemer med å få i seg nok næring. På sykehuset på Hamar har de kommet opp med en suksessoppskrift.

Bente Austeng Kurseth

Bente Austeng Kurseth steker vafler med ekstra smør, seterrømme, fløte, egg og sukker.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Vaffellukta brer seg i gangene på Hamar sykehus. Trallen med nystekte vafler kjøres rundt i gangene i 3. etasje på medisin. Her ligger ofte veldig syke pasienter. Felles for dem alle, er at de ofte har dårlig matlyst og får ikke i seg nok næring.

Mona Engebretsen

Fagutviklingssykepleier Mona Engebretsen, har mye godt på ernæringstralla som de serverer på rommene. Men vaflene er mest populære.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

– Vi har hatt fokus på ernæring på posten vår dette året. Så hadde vi et møte om hva vi kunne gjøre for å få i pasientene mer næring. Da var det en sykepleier som kom med forslaget om at vi kunne prøve å steke vafler. Alle liker jo vafler, sier fagutviklingssykepleier Mona Iren Engebretsen.

– Pasienter som har dårlig matlyst synes dette er et kjempetiltak, forteller Engebretsen.

Skal fete opp pasientene

To ganger i uken fikk en sykepleier oppgaven med å steke vafler oppe i avdelingen. Vaffellukta ble litt i intense laget for noen, så etterhvert ble det kjøkkenet på sykehuset som måtte ta over.

– Hele hemmeligheten ligger i oppskriften, sier Hilde Austeng Andreasen som er seksjonsleder på Hamar sykehus. Dette er en ordentlig vaffelrøre med masse sukker og masse fett. Vi tilsetter gjerne ekstra olje, fløte, egg og seterrømme til de som er syke og som trenger ekstra næring.

Så dette er ikke noen Grete Roede vafler altså?

Nystekte vafler

Ingen kan motstå nystekte vafler, mener sykepleierene ved Hamar sykehus.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Definitivt ikke. Vafler skal ikke være Grete Roede. Vafler skal smake godt og det skal gi det lille ekstra til de som ikke orker mat ellers, sier Andreasen.

– Dette er heftige saker som legger seg på sidebeina, og det er også meningen, fortsetter Andreasen.

Seksjonslederen er veldig fornøyd med sine «medisinske vafler»

– Det er artig å prøve å finne noe som frister til de som virkelig trenger det, sier Andreasen.

300 kcal per hjerte

– Et vaffelhjerte med rømme og syltetøy inneholder ca 300 kcal. Og det er ganske mye, sier fagutviklingssykepleier Mona Iren Engebretsen. Mange har veldig dårlig matlyst, og det er veldig viktig å prøve å få i pasienten noe.

I tillegg til å ha nystekte vafler på trallen sin, serverer de proteindrikker og fruktshaker, nøtter og annet fristende som gir litt mer næring. Men det er vaflene som er mest populære. Sykepleierne går runden, og inne på et rom blir en eldre kvinne servert vaflene.

Hva synes du om å få servert vafler på sykehuset?

– Veldig bra. Her trenger vi litt oppmuntring. Vi har nettopp hatt legevisitt og vi hører litt av hvert som vi egentlig trenger å glemme, smiler den eldre kvinnen. Da er det godt å bli servert kaffe og nystekte vafler, avslutter hun.

Flere saker fra Innlandet