Hopp til innhold

– Det går an å legge løypa i lavere terreng

– Nå i etterpåklokskap hvor vi har måttet avlyse to Birkebeinerrenn i løpet av sju år, så kan vi se på alternative traseer hvis styret ønsker det, sier rennleder, Sølvi Amundsen.

Intervju med rennleder for Birkebeinerrennet Sølvi Amundsen Aas.

Etter løpende vurderinger sammen med løpesjefen og juryen hele natt til lørdag, besluttet rennleder Sølvi Amundsen sammen med teknisk delegert Geir Mauseth at Birkebeinerrennet måtte avlyses.

Birken-løypa

Sterk vind over Raufjellet gjorde at arrangøren konkluderte med at det var uforsvarlig å starte rennet.

Foto: NRK

Lørdag måtte om lag 17 000 birkebeinere reise hjem fra Rena etter at Birkebeinerrennet 2014 ble avlyst. Kraftig vind i fjellet gjorde at arrangørene mente det ikke ville være forsvarlig å sende så mange tusen mennesker av gårde.

Dette er andre gangen Birkebeinerrennet har blitt avlyst i løpet av syv år. I 2007 var det også vinden over fjellet som kom i veien for birkebeinerne.

Kan legge løypa i lavere terreng

Rennleder Søvli Amundsen Aas sier man foreløpig ikke diskutert om man skal se på alternative traseer for løypa, slik at man kan unngå å avlyse.

–Men i forhold til hvordan klimaet endrer seg slik at vi får mer ustabile vintre med uforutsigbart vær og mer vind så kan det være en diskusjon for fremtida, sier Amundsen.

Det har allerede kommet inn innspill på hvordan man kan endre traseen slik at man unngår de mest vindutsatte områdene.

– Det er en mulighet å legge løypa i litt lavere terreng før Danbua og rundt slik at man kommer inn igjen ved Kvarstad, så det er et alternativ vi kan se på hvis styret i Birken ønsker at vi skal gjøre det, forklarer Amundsen

– Riktig å avlyse

Selv om Birkebeinerrennet ble avlyst var det noen som allikevel valgte å gå over fjellet mot Lillehammer på egen risiko.

Flere av dem som valgte å gå over fjellet mente at forholdene var gode nok til at rennet kunne ha blitt kjørt som normalt, og har kritisert avgjørelsen om å avlyse.

– De tok avgjørelsen for tidlig. Det var helt greit å gå over fjellet i dag, sa Jørgen Aukland til NRK da han kom fram til Lillehammer sammen med broren Anders Aukland og Simen Østensen.

Anders Aukland

Anders Aukland var en av dem som valgte å gå over fjellet til Lillehammer lørdag.

Foto: NRK

Men rennlederen står fast på at det var riktig å avlyse.

– Det var flere glipper i løpet av dagen hvor det gikk greit å gå over fjellet. Men når vi tenker på at vi skal ha 17 000 mennesker over fjellet, så ville noen ha måttet gå i den sterke vinden om morgenen eller da det blåste opp igjen utpå ettermiddagen, sier Amundsen.

Fram til klokken ti lørdag formiddag og etter klokken tre på ettermiddagen var vindkastene oppe i 15 sekundmeter over Raufjellet.

Valgte å ikke utsette lenger

Tidlig om morgenen bestemte løypesjefen sammen med juryen å utsette starten med en time for å se om vinden løyet, slik den hadde gjort under FredagsBirken.

Men værprognosene og observasjoner fra folk ute i området gjorde at juryen bestemte at det ikke ville være forsvarlig å starte rennet klokka halv ni. I stedet for å utsette rennet en time til ble det i stedet bestemt at rennet måtte avlyses.

– Vi valgte å ikke utsette lenger, for det er en grense for hvor langt utpå kvelden vi kan ha folk ute i løypene mot Lillehammer, forklarer Amundsen.

Og selv om rennlederen har fått flere tilbakemeldinger fra birkebeinere som mener løpet burde gått som normalt, er hun fast bestemt på at det var riktig å avlyse Birkebeinerrennet i år.

Flere saker fra Innlandet