Hopp til innhold

Ble utbrent som 16-åring

Undersøkelser viser at en femtedel av dem som dropper videregående, gjør det av psykiske årsaker. Og denne andelen øker. – Det er så viktig at lærerne er oppmerksomme, sier Tine Våla Sand.

Tine Våla Sand (26) er nå yogainstruktør. Som 16-åring droppet hun ut av videregående skole.

Tine Våla Sand (26) er nå yogainstruktør. Som 16-åring droppet hun ut av videregående skole på grunn av psykiske problemer.

Foto: Vera Wold / NRK

– Jeg ble utbrent i en alder av 16 år, fordi jeg var en 6-elev og "flink pike". Deretter fulgte depresjon, delvis på grunn av dødsfall i familien, spisevegring og angst.

Tine Våla Sand (26) er blant dem som falt ut av videregående skole.

– Hvor kommer disse kravene fra?

Christina Bukåsen, helsesøster i Kongsvinger

Christina Bukåsen, helsesøster i Kongsvinger

Foto: Vera Wold / NRK

– Mange ungdommer stiller veldig høye krav til seg selv, sier Christina Bukåsen, som er helsesøster blant annet ved Øvrebyen videregående skole i Kongsvinger.

– Det er så mange krav i samfunnet, og jeg stiller meg undrende til hvor disse kravene kommer fra. Mange ungdommer begynner med friskt mot om høsten, men er veldig slitne til jul.

Drop-out og psykiske problemer

En undersøkelse fra Nordisk Institutt for studier i innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) ved videregående skoler i Akershus i 2010-2011 viser at hver femte av dem som slutter, gjorde det på grunn av psykiske problemer.

– Lærerne må være veldig oppmerksomme på elevene sine. Det holder ikke å si at man bare skal formidle kunnskap. De må passe på å plukke opp elever som sliter, kanskje bringe inn helsesøster, sier Tine Våla Sand.

– Skulle ønske jeg hadde mer tid

– Det er ikke alltid eleven selv skjønner at han eller hun må ha hjelp.

– Jeg skulle ønske jeg hadde mer tid til å være der for ungdommene, sier Bukåsen. – Jeg ville så gjerne fange opp flere, være mer tilgjengelig. Det blir mye brannslukking.

Bedre tall for frafall

Både lokale og nasjonale tall viser at frafallet generelt er på veg nedover - sakte, men sikkert. Men det er altså fortsatt en høy andel av dem som faller fra, som gjør det på grunn av psykiske problemer. Fagfolk er bekymret over at denne andelen øker.

Flere saker fra Innlandet