Hopp til innhold

Bjørnstjerne Bjørnson møter Tu Fu

Gjennom illustrasjoner og sitater fra deres egne verk lar tegneserieskaper Tarjej Østrem Svalastog Norges og Kinas største poeter møtes for en nattlig samtale.

Tarjej Østrem Svalastog

22 år gamle Terjej Østrem Svalastog lar to store poeter fra hver sin epoke og del av verden møtes gjennom tegninger og deres egne sitater.

Foto: Stein S Eide / NRK

– Jeg har tatt sitaterr fra begge poetenes verk og kombinert de ganske hensynsløst, sånn at det ser ut som de har en samtale, forklarer tegner Tarjej Østrem Svalastog.

I tre sesonger har han jobbet som omviser på Bjørnstjerne Bjørnsons hjem i Aulestad i Gausdal.

Etter å ha vandret gjennom huset hver dag i flere sommere, inspirerte stedets stemning han til å la den norske giganten møte en av Kinas største poeter gjennom tegninger og deres egne ord i boka «Bjørnstjerne Bjørnson møter Tu Fu».

Tu Fu: – Mine dikt har ikke bidratt nok til å skape fred.

Bjørnson: – Men livet består ikke av ord, livet består av realiteter. Og fred er ei det beste, men at man noget vil.

Fra boken «Bjørnstjerne Bjørnson møter Tu Fu»

Begge ønsket å bedre verden

Den 22 år gamle tegneserieskaperen er bosatt i Sverige, og har studert estetikk og idéhistorie. Når han fikk jobb som omviser på Aulestad, bodde han hos sine besteforeldre, som har hyllene fulle av bøker, mange av dem om kinesisk poesi.

Tu Fu var en kinesisk dikter som levde på 700-tallet under Tang-dynastiet. Han er regnet som en de hørte poeten og samfunnskritikerne i kinesisk historie. I Norge overskygges han allikevel av giganten Bjørnson.

– Da føltes det ganske naturlig å la Tu Fu komme på besøk til Aulestad, forklarer Svalastog.

Den unge tegneren tror de to poetene var ganske forskjellige som personer, som kanskje også var uenige på flere punkt.

Bjørnson møter Tu Fu

I boken inviterer Bjørnson Tu Fu inn på Aulestad, hvor de utveksler replikker i løpet av en natt

Foto: Stein S Eide / NRK

– Men begge ville gjøre verden til et bedre sted å leve. Spørsmålet er om det er nok å skrive dikt om det eller ikke.

Kombinerer sitater hensynsløst

Boken begynner med Tu Fu sin slående presentasjon av seg selv. Når den kinesiske poeten skriver i et dikt at han er for tynt kledd for dette klimaet dukker Bjørnson opp og inviterer han inn på Aulestad.

Her sitter de hele natten og utveksler replikker.

– Jeg har hentet sitater fra begge to, og ganske hensynsløst revet dem ut av all deres kontekst, slik at det ser ut som om de har en samtale, forklarer Svalastog.

Han håper at han gjennom de to poetenes fiktive samtale har skapt noe nytt som lesere kan finne noe i den dag i dag.

Fascinerende samtale

Forelegger Anne Grete Messel i Messel forlag gir ut boken, og hun forteller at hun ble fascinert da hun hørte ideen om å la de to poetene møtes.

– Det er sjelden at jeg over bordet sier at dette er så morsomt at dette må vi få til, innrømmer Messel, som sier det i første omgang var de fantastiske tegningene som fanget oppmerksomheten.

Men det var også samtalen mellom Tu Fu og Bjørnson ved bruk av sitater som engasjerte forleggeren. For selv om Tu Fu og Bjørnson levde med 900 års mellomrom i hver sin kant av verden, var de opptatt av mye av det samme, sier Messel

– Begge var opptatt av fred og viktigheten av den mellommenneskelige samtalen. Samtidig er de veldig profilerte i samfunnsliv og politikk på hver sin måte. Bjørnson som foredragsholder, debattant og skribent, og Tu Fu som en del av byråkratiet og hoffet i Kina på 700-tallet.

Tarjej Østrem Svalastog

Den unge tegneren har dedikert boka til sin bestemor, kunstner Borgny Svalastog, som hadde en bok om Tu Fu i hylla.

Foto: Stein S Eide / NRK

Flere saker fra Innlandet