Hopp til innhold

Barnehusene er sprengt - loven brytes

Loven brytes i mer enn 60 prosent av sakene der barn og unge må til avhør i overgrepssaker. – Det er ikke bra nok, sier leder i Politidirektoratet.

Ingjerd Kagnes

BARNEHUS: Bruken av barnehus ved avhør av barn og andre sårbare grupper skjerpes gjennom ny lov. – Pågangen økte betraktelig med lovendringen, sier leder ved Statens Barnehus i Hamar, Ingjerd Kagnes.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Det knitrer i peisen og stearinlysene er tent. Fine farger på putene i sofaen og blomster på bordet. Her tar de imot barn og unge som må til politiavhør fordi det er mistanke om at de er utsatt for vold eller seksuelle overgrep.

– Vi prøver å gjøre det så koselig som mulig. Vi setter fram frukt og kaker. Ikke minst er varm kakao veldig populært hos barna, sier Ingjerd Kagnes, som er leder ved Barnehuset i Hamar.

Det er viktig med en god ramme rundt, når man skal snakke om noe som er vondt.

Kortere frister

Barnehuset i Hamar var et av de første barnehusene i landet og åpnet i desember 2007.

Det første året hadde de 75 avhør. I januar i år var det 76 avhør på bare en måned. 2016 ligger an til å bli et rekordår.

Antall overgrepssaker øker, men også kravene til barnehusene er endret og tidsfristen er kortere etter en lovendring i oktober i fjor. Dommeravhør ble erstattet med tilrettelagte avhør. Før skulle barna avhøres innen to uker. Nå er fristen en uke i de alvorligste sakene.

Barnehuset i Hamar fikk umiddelbart større pågang.

Ikke bra nok

De 10 barnehusene i landet klarer ikke ta unna pågangen. I Hamar er det en ventetid på en måned og enkelte barnehus har enda lenger ventetid.

Tall fra de fire første månedene i år viser at tidsfristen bare ble holdt i i underkant av 38,7 prosent av sakene. Også da fristen var to uker, ble den ofte brutt.

– Det er ikke bra nok. Lovens krav er tydelig. Vi jobber på mange måter for å klare de fristene som er satt.

Astrid Borge, seksjonssjef i Politidirektoratet sier flere undersøkelser og rapporter de siste årene har vist at det er et stort behov for endring.

– Vi følger dette tett, med månedlig oppfølging av resultatene i politidistriktene.

Færre folk involvert

For å klare kortere tidsfrister, er det nå færre folk involvert i avhørene. Dommeren leder ikke lenger avhørene og forsvareren trenger ikke være med. Politiadvokatene har fått større ansvar og flere funksjoner.

Ellen Malmberg

MER ARBEID: For Ellen Malmberg og de andre politiadvokatene betyr den nye loven større ansvar og mer ansvar.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Det har blitt vesentlige flere arbeidsoppgaver for oss, men dette er en bedre ordning for barna, sier politiadvokat Ellen Malmberg som har fagansvar for sedelighet og familievold i Hedmark.

Tillitsvalgt for politiadvokatene i Innlandet politidistrikt, Henning Klauseie, mener det er et bra tiltak, men er bekymret for konsekvensene for andre saker.

Henning Klauseie

PRIORITERING: Tillitsvalgt for politiadvokatene Innlandet politidistrikt, Henning Klauseie, mener det er bra at avhør av barn prioriteres, men er bekymret for andre saker som blir nedprioritert.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Det at noe blir prioritert opp, betyr at andre ting må prioriteres ned når man ikke får ekstra midler, sier Klauseie.

– Høyeste prioritet

Astrid Borge mener at pengene fulgte med lovendringen gjennom årets statsbudsjett for både politiet og barnehusene.

– Dette området har høyeste prioritet. Det betyr at man eventuelt må flytte ressurser innen politidistriktet, sier Borge.

Det arbeides med økt kapasitet på barnehusene.

I Moss åpner et nytt barnehus innen november, noe som vil gi barnehusene i Hamar og Oslo bedre kapasitet, og ved barnehuset i Hamar har de utvidet med flere avhørsrom og flere ansatte skal være på plass i løpet av året.

Flere saker fra Innlandet