Hopp til innhold

Bankansatt tiltalt for bedrageri av 16 millioner

En tidligere ansatt i Sparebanken Hedmark skal ha tilstått 67 bedragerier mot en rekke finansinstitusjoner og banker. Bedrageriene skal ha foregått over en periode på seks år.

Sparebanken Hedmark nedbemanner etter karakter.

JOBBET MED LÅNESIKKERHET: Den tiltalte kvinnen skal ha jobbet i en avdeling i Sparebanken Hedmark som hadde med lånesikkerhet å gjøre, og har nå erkjent bedrageri av en rekke finansinstitusjoner og banker.

Foto: Harald Chr. Eiken

Det er avisa Glåmdalen som omtaler den oppsiktsvekkende saken i dag. Kvinnen skal ha arbeidet i en avdeling i Sparebanken Hedmark som hadde med lånesikkerhet å gjøre.

Om lag 30 banker og finansinstitusjoner står på listen over dem som er blitt utsatt for det omfattende bedrageriet. Det er både store aktører som Nordea og DNB, men også mindre banker som Lom og Skjåk sparebank, Øystre Slidre sparebank og Toten sparebank.

Også Dagens Næringsliv omtaler saken i dag.

– Det faktiske bedrageriet er på 16,8 millioner kroner, og i tillegg er det gjort forsøk på bedrageri for 2,7 millioner kroner. Så summen i tiltalen dreier seg om beløp på over 19,5 millioner kroner i bedrageri og bedrageriforsøk, sier politiadvokat Richard Røed, som er leder for økonomiseksjonen i Hedmark politidistrikt, til NRK.

Bedrageriene skal ha foregått ved at den bankansatte forfalsket selvangivelser ved å redusere eller fjerne gjeldsposter, forhøye beløp på lønnsslipper, forhøye verdi- og lånetakster på eiendom, forfalske underskrifter, fabrikkere bekreftelser på at lån var nedbetalt, og oppgi uriktige opplysninger i forbindelse med lånesøknader, skriver Glåmdalen.

Har erkjent forholdene

Ifølge politiadvokat Røed er saken den største av sitt slag i Hedmark politidistrikt.

Politiadvokaten opplyser at den tiltalte kvinnen har erkjent forholdene og at dokumentasjonen og bevisene i saken er overveldende. Politiet har foretatt ransaking og beslag hjemme hos kvinnen og funnet dokumentasjon på forfalskningene som skal være gjort.

– Hvordan har det vært mulig å gjennomføre bedrageriet?

– Hun har søkt mange banker, og de snakker ikke sammen. Og når hun forfalsker lånedokumentasjon, så vil det være veldig vanskelig for den enkelte bank å oppdage det, sier Røed.

Han opplyser at også kvinnes samboer og hennes datter begge er siktet for medvirkning til grove bedragerier og heleri.

– Følte deg presset av familien

Kvinnens forsvarer, advokat Aina Helene Tvengsberg, bekrefter overfor NRK at hennes klient har erkjent samtlige poster i den 17 siders lange tiltalen.

Pengene fra bedrageriene skal ha gått til privat forbruk for henne og familien.

– Det som er hennes forklaring, er at hun følte seg presset fra familie til å yte penger, og at dette ble et vedvarende psykisk og veldig sterkt mentalt press for henne, sier Tvengsberg.

Advokaten opplyser at kvinnen nå sliter som følge av det hun har gjort og etterforskningen som har pågått mot henne.

– Hun sliter enormt psykisk i forhold til den tiltalen og den strafferammen hun nå ser for seg, sier Tvengsberg.

SE TV-REPORTASJE:

En tidligere ansatt i Sparebanken Hedmark skal ha tilstått 67 bedragerier mot en rekke finansinstitusjoner og banker. Bedrageriene skal ha foregått over en periode på seks år.

Anmeldt av tidligere arbeidsgiver

Det var Sparebanken Hedmark som leverte den første anmeldelsen mot kvinnen allerede i mars 2012 ikke lenge etter at hun hadde sluttet å jobbe der.

– Vi oppdaget at taksten som ble brukt i forbindelse med en privat lånesøknad var forfalsket og anmeldte forholdet til politiet, sier informasjonsdirektør Siv Stenseth i Sparebanken Hedmark.

Stenseth mener saken er en personlig tragedie for den tiltalte kvinnen, og en kjedelig sak for banken. Hun ønsker ikke å spekulere i hvordan det har vært mulig for den tidligere ansatte å gjennomføre de omfattende bedrageriene.

– Det er vanskelig for meg å kommentere akkurat det, for jeg kjenner ikke til detaljene i de andre sakene som personen er tiltal for. Men i den saken som gjelder oss, så har personen forfalsket et dokument, og vi var jo da så heldig at en av våre medarbeider oppdaget det, sier hun.

Strafferammen for grovt bedrageri er seks års fengsel. Rettssaken kommer opp i Sør-Østerdal tingrett i mai.

Flere saker fra Innlandet