Hopp til innhold

Arbeidernes dag gått ut på dato?

Markeringen av 1. mai har en lang og stolt historie. Men for mange studenter er 1. mai kun en ekstra fridag i skolekalenderen.

Studentene Guro og Fredrik

Studentene Guro og Fredrik har ikke et spesielt forhold til 1. mai. De vil benytte dagen på å lese til eksamen.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Jeg har ikke et spesielt forhold til 1. mai. Det blir vel mer en festdag for oss unge, i alle fall natt til 1. mai, forteller Guro

Guro og Fredrik studerer på Høgskolen i Lillehammer. De har ingen planer om å gå i tog eller markere dagen på en spesiell måte. 1. mai er for dem en kjærkommen lesedag midt i eksamensperioden.

Min oppfattelse er at 1. mai blir markert av folk som har vært ute lengre i arbeidslivet. Studenter markerer kanskje ikke dagen fordi vi ikke veit hva det vil si å være arbeider enda, tilføyer Fredrik.

Begge to har venner som er med på å markere dagen, men de kjenner ikke til så mange som deltar i tog eller appeller.

– 1. mai er en «slappe av-dag» for min del

Eivind Pedersen, HiL

– Jeg har aldri markert 1. mai. For meg er dagen en ekstra «slappe av-dag», forteller Eivind Pedersen

Foto: Monica Rikoll / NRK

Eivind Pedersen er også student på Høgskolen i Lillehammer. Han har aldri markert 1. mai, og vil bruke dagen på å studere.

Jeg var ikke klar over hvorfor man feiret 1. mai før jeg begynte på videregående skole. Mai er midt i eksamensperioden, så jeg må prioritere å lese, sier Eivind.

Han kjenner ingen jevnaldrende som markerer dagen. Han tror grunnen til at mange studenter bruker den ekstra fridagen på å lese eller slappe av er at studenter ikke jobber fulltid.

Selv om de fleste studenter jobber, så er vi ikke arbeidere på samme måte. Derfor ser vi kanskje ikke behovet for å markere den, forteller Eivind.

Men han ser ikke bort ifra at 1. mai kanskje blir mer betydningsfull etter han er ferdig med studiene og går inn i arbeidslivet.

Flere saker fra Innlandet