Hopp til innhold

Aksjonerer for flomvern

Folk i Ringebu er nå så lei flom og flomskader at de aksjonerer for å få bygge et effektivt flomvern i bygda.

Folk i Ringebu er nå så lei flom og flomskader at de aksjonerer for å få bygge et effektivt flomvern i bygda.

Innbyggere i Ringebu kommune vil bygge flomvern mot Gudbrandsdalslågen for å sikre jordbruksareal og boliger.

I dag leverte representanter for aksjonsgruppa en underskriftsliste med 1228 underskrifter til ordføreren som befolkningen har skrevet under på kort tid. De krever at flomvernet bygges i forbindelse med ny E6:

– Skal vi ha sikkerhet for å drive jordbruket videre så er det nødvendig å sikre arealene med flomsikring, rense opp lågen og få vannet til å gå fortere, sier bonde og grunneier Pål Brandstad.

Bunnivået i elva er hevet

I løpet av få år har flere flommer lagt igjen enorme mengder sand og grus på bunnen av Gubrandsdalslågen. Resultatet er at bunnivået i elva er hevet med flere meter i lange strekninger. Dette bidrar igjen til at vannet presses oppover, og dermed mye lettere innover tørt land:

– Det bygger seg opp og bygger seg opp. Dette blir stående som en demning for lågen og vanngjennomstrømningen, sier Brandstad.

E6 som flomvern

Derfor ønsker de å slå to fluer i en smekk ved ta opp igjen masse fra Lågen til å bygge ny E6 ut mot elvebredden så høyt at den kan fungere som et effektivt flomvern.

Men det vil ikke Fylkesmannens miljøvernavdeling. De mener et lite område her er så spesielt at de ikke vil ha noen E6 langs denne traseen. Samtidig vil de heller ikke tillate masseuttak fra lågen.

– Her ville vi fått en tett fylling slik at hele landbruksarealet og boliger ville vært sikret, sier Erik S. Winther som er koordinator i aksjonskomiteen.

Får ordførerstøtte.

I dag troppet aksjonistene opp på ordførerens kontor med klar beskjed og fikk støtte av ordføreren selv

– Når det nå skal bygges ny veg så må vi prøve å få til å ta ut masse av lågen slik at vegen fungerer som et flomvern, sier ordfører Erik Odlo i Ringebu kommune (Sp).

Samtidig ligger tidligere års avlinger spredt vilt utover hele dalføret. Mye av det som skal gi avling i år er ødelagt. Situasjonen er vanskelig for folk i Ringebu:

– Ja, det her er en håpløs situasjon. Så lenge ikke vi får bruke massen i lågen så ender det med at vannet stiger. Nå kunne vi fått en løsning, sier Winther.

Fylkesmannen i Oppland vil ikke kommentere denne saken. De viser til Nasjonal Transportplan som er vedtatt og at eventuelle endringer må fremmes av Samferdselsdepartementet.

Flere saker fra Innlandet