Hopp til innhold

«Årets navn» for sin flyktninginnsats: – Surrealistisk

Hun har ledet en skute som har reddet 10.000 flyktninger. Likevel syns Lise Dunham det er rart å etterfølge nobelprisvinnere og Magnus Carlsen som «årets navn».

Lise Dunham

SJEF TIL SJØS: Lise Dunham har hatt et svært ansvar i 2015, som styrkesjef på skipet Siem Pilot. Hennes innsats for migranter til sjøs har gitt henne utmerkelsen som årets navn, sammen med kollegaene Erling Olstad og Tore Barstad.

Foto: Privat

Hva har sjakkener Magnus Carlsen, nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser, og Lise Dunham fra Hamar og Erling Olstad fra Dombås til felles? Jo, de har alle fått hedersutmerkelsen «Årets navn» i Dagbladet, kåret av avisens redaksjon og lesere.

– Det er en surrealistisk følelse å være i det selskapet. Men det varmer å bli verdsatt for den jobben man har gjort, sier Lise Dunham til NRK.

Sammen med Erling Olstad og Tore Barstad har Dunham vært styrkesjef på Siem Pilot, skipet som har vært Norges bidrag til et internasjonalt samarbeid om å redde migranter til sjøs.

Siden det norske skipet ble med i EU-aksjonen Triton i juni har Siem Pilot reddet mer enn 10 000 flyktninger i nød.

Speiler norsk medmenneskelighet

Erling Olstad fra Dombås mener at årets kåring speiler norsk engasjement og medmenneskelighet.

Erling Olstad

Erling Olstad er ferdig med sitt oppdrag som styrkesjef på Siem Pilot, og skal tilbake som innsatsleder i Kripos. Han sier at arbeidet for flyktningene har gjort ham til et mer reflektert menneske.

Foto: Kripos

– Det at så mange har stemt på oss viser vel kanskje litt av den norske folkesjela. Vi kan være uenige i norsk flyktningpolitikk, men vi ønsker å vise medmenneskelighet og hjelpe andre.

– Hva har dette oppdraget lært deg?

– Jeg har jo gjort den refleksjonen at dette er ikke en situasjon som jeg ville satt mine egne barn i. Du får nye perspektiver på livet, hva mennesker er villig til å gjøre for å skaffe seg et bedre liv.

Det er Dunham enig i.

– Du er jo ikke klar til å reise alene, når du er 10, 12 eller 14 år gammel. Så klart er dette sterkt å se, uansett om man selv er forelder eller ikke.

Siem Pilot

Tusenvis av flyktninger har fått hjelp av Siem Pilot, skipet som har vært Norges bidrag til et internasjonalt samarbeid om å redde migranter til sjøs.

Foto: Kripos / NTB scanpix

– Enestående samarbeid

Både Dunham og Olstad mener at de selv bare er frontfigurer for det som har vært et stort, vellykket samarbeid.

– At forsvaret, polititet og sivile gjør det her sammen er helt enestående, mener Dunham.

– Dette er jo et oppdrag vi er satt til å gjøre, av den norske regjeringa. Og det er stort at den jobben vi har gjort som et team der nede blir satt så stor pris på, sier Olstad.

Klar for fire avsluttende uker

Styrkesjefene har tre tokter hver. Olstad har nylig fullført sitt oppdrag, og skal tilbake til sin jobb som innsatsleder i Kripos.

Dunham har fire uker igjen – og hun ser frem til å forlate norsk jul og på ny lede et så meningsfylt arbeid.

– Jeg gleder meg til å komme ned og avslutte dette for min del. Selv om det så klart er tøft å reise fra familien.

Men før Middelhavet venter skal de siste rester av norsk julemat fordøyes.

Flere saker fra Innlandet