Hopp til innhold

– Vi har ikke godkjent Dæhlies skorstein

SINTEF avviser at ildstedet og skorsteinen i den nedbrente hytta til Bjørn Dæhlie i Hafjell var godkjent av dem. – Vi kan ikke se at ildstedet var i tråd med våre anbefalinger, sier forskningssjef Jan Olav Hjermann.

Det brant fortsatt i kjelleren på hytta lørdag morgen.

Hytta til Bjørn Dæhlie brant helt ned til grunnen.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Bjørn Dæhlie ved hytta i Hafjell

Bjørn Dæhlie og kona var i hytta da det begynte å brenne, men ingen ble skadet.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Etter at Bjørn Dæhlies hytte i Hafjell brant ned i oktober, har det blant annet vært spekulert i om hytta og skorsteinen var godkjent.

Dæhlie skal selv ha gått ut i media og sagt at SINTEF-kravene bør endres som følge av brannen, fordi ildstedet og skorsteinen skulle være godkjent av SINTEF.

Også Øyer lensmannskontor påpekte at hytteeier Bjørn Dæhlie ikke hadde gjort noe galt, fordi ovnen og pipesjakten var montert etter spesifikasjonene og testet og godkjent av SINTEF.

Ikke riktig

Bare grunnmuren står igjen av hytta til Bjørn Dæhlie

SINTEF sier nå at de ikke kan se at skorsteinen og ildstedet var i tråd med deres anbefalinger.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Det stemmer ikke, sier SINTEF nå i en pressemelding.

– SINTEF er ikke kjent med hvilke produkter som var benyttet, og vi kjenner saken kun fra media. Der opplyses det at det kun var 2 cm avstand fra ildsted/skorstein til treverk, og at stålskorsteinen gikk i en sjakt som var kledd innvendig med tre. Vi kan ikke se at dette er i tråd med våre godkjenninger og anbefalinger, sier forskningssjef Jan Olav Hjermann.

SINTEF har gått gjennom de aktuelle godkjenningene av stålskorsteiner, og ingen av dem tillates montert nærmere treverk enn 30 millimeter. De fleste krever 50 mm, skriver SINTEF.

– Ildsteder har variasjoner i oppstillingsvilkår, og uten å kjenne til hvilket ildsted det er snakk om, kan vi ikke uttale oss om vilkårene er oppfylt, sier Jan Olav Hjermann.

Føler med familien

Hytta til Bjørn Dæhlie brenner

Hytta til Bjørn Dæhlie brant ned sent fredag kveld den 17. oktober.

Foto: Terje Kristiansen / NTB scanpix

– Vi føler med Bjørn Dæhlie og hans familie. En brann er noe av det verste man kan oppleve. Vi føler oss trygge på at norske myndigheter gjennom sin etterforskning vil avdekke de faktiske forhold og være opptatt av å finne årsak og sammenheng til ulykken. Denne lærdommen må spres, sier Jan Olav Hjermann i SINTEF.