Hopp til innhold

Vil inspirere til å spise mindre kjøtt

Lars Giæver håper alle tar en kjøttfri dag i uka. For å bidra til det startet han «Veggispreik».

Lars Giæver

GRØNNSAKER FREMFOR KJØTT: Lars Giæver startet gruppa «Veggispreik» for å bidra til mer kunnskap om vegetarkosthold.

Foto: Nina Rundsveen

Lars Giæver mener nordmenn bør spise mindre kjøtt og var lei av at andre matportaler ikke tilbød nok vegetaroppskrifter. For å inspirere, og selv bli inspirert, startet han Facebookgruppa «Veggispreik», som inneholder diskusjoner, tips og triks om mat- og livsstilsvalg.

– Jeg forventer ikke at alle kutter ut kjøtt, men jeg håper å inspirere til et mer bevisst forbruk, sier Giæver.

Han hevder at hvis alle reduserer kjøttforbruket, er det bedre for miljøet, dyrevelferden og for helsa.

Hvis alle tar en kjøttfri dag i uka kan det bety mye.

Lars Giæver

Bør ha kunnskap om ernæring

Giæver forteller at han ofte får spørsmål om han får i seg nok næringsstoffer som vegetarianer. Det mener han at han gjør.

– Så lenge man spiser variert og balansert, trenger man ikke å bekymre seg, hevder han.

Skaperen av gruppa forteller at det er mye å sette seg inn i hvis man går rett over til et vegetarkosthold, men at det ikke trenger å være så vanskelig hvis man går gradvis over til en hverdag bestående av mindre kjøtt.

Matpedagog og lektor ved Høgskolen i Hedmark, Lilja Søberg, mener alle som vil endre kosthold bør sette seg inn i ernæringen.

– Man må passe på at at man får nok proteiner fra planteriket. I tillegg må man sørge for at man får rikelig med vitaminer og proteiner, mener hun.

Søberg forteller at vegetarianere kan være i faresonen for å få jernmangel.

Kjøtt inneholder store mengder jern, så vegeterianerne må passe på at de får i seg dette på andre måter.

Lilja Søberg, matpedagog og høgskolelektor

Matpedagogen legger til at tegnene på at man spiser for lite variert, først kommer etter en stund. Hun mener at alt kan være farlig, hvis man er ekstrem.

Søberg tror det ofte er et etisk valg, heller enn et næringsmessig valg, som gjør at folk velger å bli vegetarianere.

– Veksthormoner i kjøtt kan være en av grunnene til at folk kutter ned, men det er gjerne kostnadene rundt å produsere kjøtt som er grunnen til at enkelte velger å bli vegetarianere, mener hun.

En møteplass

For Giæver har Facebookgruppa blitt en møteplass som har bidratt til mer kunnskap rundt kosthold og ernæring. Han mener gruppa som teller 1500 medlemmer når ut til folket.

– Når jeg har vært i Oslo, har folk stoppa meg og spurt om jeg er han fyren fra Veggispreik. Det er gøy, smiler lillehamringen.

Se Giæver fortelle om kostholdet i videoen under.

Facebookgruppa Veggispreik er en populær møteplass for vegeterianere.

VEGETARIANER: Lars Giæver vil inspirere andre til å spise mindre kjøtt.

Flere saker fra Innlandet