Hopp til innhold

– Skulle bidra med diesel for å brenne ulv - nekter å vedta bot

En mann fra Sør-Østerdal nekter å vedta en bot på 20.000 kroner han fikk etter at Økokrim mener han ble spurt om å bidra med diesel for å bli kvitt en ulv. I går ble saken behandlet i tingretten.

Tinghuset i Elverum

VEDTAR IKKE BOT: Mannen nektet å vedta en bot han fikk fra Økokrim, og saken ble behandlet i Sør-Østerdal tingrett mandag.

Foto: Knut Sveen / NRK

Saken har sitt utspring i den store ulvesaken som ble kjent i april i år. Da ble hele 12 menn fra Hedmark pågrepet og siktet for ulovlig ulvejakt i en stor politiaksjon.

– Ba om diesel

Økokrim mener at det ble skutt en ulv ulovlig på Åsta i Åmot kommune i Hedmark 14. mars i år.

– Mannen som skjøt ringte blant annet en bekjent, og fikk lov av ham til å hente diesel på gården hans til å brenne opp ulven etterpå med tanke på å fjerne den som bevis, og få det ut av verden, sier aktor og førstestatsadvokat i Økokrim, Tarjei Istad til NRK.

Tarjei Istad, Økokrim

TELEFONSAMTALER: Førstestatsadvokat Tarjei Istad mener de har gode bevis i saken i form av telefonsamtaler.

Foto: Knut Røsrud

Mannen som ble oppringt og spurt om han kunne stille med diesel fikk en bot på 20.000 kroner for å ha motarbeidet etterforskningen.

Nekter straffskyld

Han nektet å vedta boten, og ønsket å prøve saken for tingretten, noe som ble gjort i Sør-Østerdal tingrett mandag.

– Min klient mener at boten er feil, og vedtok ikke den. Han erkjenner ikke straffskyld, sier hans forsvarer Karoline Bekkoset.

Utover det ønsker hun ikke å kommentere saken før dommen er klar på fredag. Mannen har nektet å forklare seg for politiet, men forklarte seg i tingretten i går, men hverken hans forsvarer eller aktor ønsker å gjengi hva han forklarte.

Tok opp telefonsamtaler

Bakgrunnen for at Økokrim vet at mannen ble oppringt og forespurt om å bidra med diesel er at han som skjøt ulven var under telefonkontroll på dette tidspunktet og samtalene ble tatt opp. De ble spilt av i tingretten mandag.

– Vi mener at det kommer klart fram i telefonsamtalene at han som skjøt får aksept for å hente diesel med tanke på å brenne den opp, derfor har vi prosedert på det. Vi la ned påstand om en bot 24.000 kroner. Siden han nektet å vedta den første boten så er det vanlig å øke summen, sier Istad.

Ulven ble aldri brent opp siden mannen som skal ha skutt ble pågrepet, og ulven ble beslaglagt.

I utgangspunktet ble 12 menn siktet i ulvesaken, men Økokrim har henlagt saken mot en av mennene fordi det viste seg at siktelsen gjaldt en lovlig lisensjakt.