Hopp til innhold

– Rett av vegvesenet å slå ned freda blomst

– Vegvesenet gjorde alt rett, da de fjernet dragehoder under kantslått, sier botaniker Tor Øystein Olsen. Fylkesmannen er ikke enig, og vurderer fortsatt å anmelde vegvesenet.

Dragehode

Dragehode er en freda blomst. Etter en kantslått i Ringsaker vurderer Fylkesmannen å anmelde vegvesenet. - Vegvesenet gjorde rett da de slo ned blomsten, sier botaniker Tor Øystein Olsen.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

På mandag ble det kjent at fylkesmannen i Hedmark vurderer å politianmelde Statens vegvesen etter at et område med den freda blomsten dragehode ble slått ned under kantslått i Ringsaker.

Dragehode har status som prioritert art etter naturmangfoldsloven og er fredet. Tidligere i sommer fikk jernbaneverket en millionbot for å ha sprøytet et område med dragehoder langs Dovrebanen.

– Trives på slåttemark

Dragehode er en prioritert art som det er forbudt å skade eller ødelegge, og millionboten til Jernbaneverket viser at ødeleggelse av prioriterte arter tas alvorlig, ifølge fylkesmannen.

Botaniker og leder av Maridalens venner, Tor Øystein Olsen, mener at vegvesenet gjorde helt rett da de slo ned blomsten under kantslåtten.

– Dragehode er en art som er favorisert av slått. Det er en art som er knyttet til det gamle jordbrukslandskapet, og er en typisk slåttemarkart. Så vegvesenet har gjort alt rett, for det er en grunn til at blomsten står nettopp i veikantene, sier Olsen til NRK.

Blomsten dragehode er derimot avhengig av å bli slått, og Olsen sier at vegvesenet gjennom mange år har bidratt til å bevare blomstens eksistens. Han forteller at den største trusselen mot blomsten dragehode, er at det gror igjen.

– Manglende kunnskap

Derfor mener han det er en fullstendig mangel på kunnskap hvis vegvesenet nå anmeldelse for å ha kantslått den truede blomsten.

– Det er rett og slett stryk i faget kulturøkologi. Da skjønner de ikke sammenhengen mellom menneske og natur. Det er uttrykk for en totalt manglende kompetanse i naturforvaltning i Norge, sier Olsen til NRK.

Seniorrådgiver ved miljøvernavdelingen hos fylkesmannen i Hedmark, Ole Christian Gjerlaug, sier han er enig med Olsen om at dragehode er en sjelden plante som er avhengig av lysåpne områder, og at den ofte vokser på kalkrike, tørre bergskrenter med tynt jordlag.

– Bør ikke slås i blomstringstida

Men Gjerlaug sier det ikke er en typisk slåttemarkart, men mer en tørrbakkeart.

– Forskning fra Sverige viser at slått av dragehoder i blomstringstiden har negativ effekt på bestanden.

Gjerlaug sier de fortsatt vurderer å anmelde vegvesenet til politiet etter kantslåtten.

– Vi mener at slått i blomstringsperioden juni og juli er negativt, og vil ha en redegjørelse fra vegvesenet om hva som har skjedd her. Etterpå vil vi ta en avgjørelse på om vi anmelder vegvesenet, sier Gjerlaug.

Statens vegvesen har fått frist til 12. august med å svare fylkesmannen. Vegvesenet sier det er uheldig at blomsten ble tatt under kantslått og vil kontakte entreprenøren som foretok slåtten for å høre hvorfor blomsten ble fjernet.

Se video:

dragehode, økokrim, jernbaneverket, miljøkrim

Flere saker fra Innlandet