Hopp til innhold

– Norge svikter asylsøkere som sliter psykisk

23 år gamle Nur fra Somalia frøs i hjel på et tjern to kilometer fra asylmottaket han bodde på Tonsåsen i Etnedal. – Norske myndigheter må lage et bedre system for å fange opp psykiske lidelser hos asylsøkere, sier psykologspesialist.

23 år gamle Nur fra Somalia gravlegges

150 personer møtte opp da Nur ble begravet ved Tinges kirke i Fagernes i forrige uke.

En svak vintersol titter så vidt fram mellom skyene mens et gravfølge på over 100 asylsøkere og innvandrere samles utenfor Tingnes kirke på Fagernes. Det er en muslimsk begravelse. De ber bønn, krysser kirkegården med den hvite kista og fyller graven med jord.

De fleste kommer fra asylmottaket på Tonsåsen og er rystet over det som har skjedd.

Nur ble funnet død 6. januar i 2014

Nur ble funnet død 6. januar i år.

Foto: Privat

I kisten ligger 23 år gamle Nur fra Somalia. Natt til mandag 6. januar satte han fra seg skoene utenfor døra på asylmottaket og gikk barbeint i to kilometer oppover åsen til et tjern. Ett døgn senere ble han funnet død, liggende på isen, nesten uten klær. Politiet karakteriserer det som en ulykke.

Mener Nur slet psykisk

Hassan Ali Halane er husrådgiver for somalierne på Tonsåsen. Han sier de så at Nur hadde problemer.

– Han hadde slitt mentalt lenge. En lege undersøkte ham og mente han var ok, men vi som bor her så at han ikke var frisk, sier han.

Nur bodde på Nystølen i to år og sju måneder. Stedet ligger fjernt fra folk flest på Tonsåsen mellom Dokka og Fagernes. Han hadde fått avslag på den første søknaden sin om opphold i Norge. Det gikk hardt innpå ham, mener de andre beboerne.

– Vi kommer aldri til å finne ut hvorfor han døde, sier Monica Acatrinei som er mottaksleder ved Etnedal asylmottak. Hun sier han var veldig ensom, men at de aldri fikk tilbakemeldinger fra helsepersonell om at de måtte følge opp ham spesielt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Asylsøkere på mottaket på Tonsåsen

Nur bodde på Nystølen i to år og sju måneder. Stedet ligger fjernt fra folk flest på Tonsåsen mellom Dokka og Fagernes. Han hadde fått avslag på den første søknaden sin om opphold i Norge. Det gikk hardt innpå ham, mener de andre beboerne.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Norge svikter denne gruppen

Fagfolk mener Nurs død er et alvorlig signal om situasjonen for asylsøkerne.

– Norske myndigheter må lage et bedre system for å fange opp psykiske lidelser hos asylsøkere, sier psykologspesialist Karl Eldar Evang. Han peker spesielt på asylsøkere som har fått avslag og som har svært begrenset tilbud om helseoppfølging.

Karl Eldar Evang, psykologspesialist

– Norske myndigheter må lage et bedre system for å fange opp psykiske lidelser hos asylsøkere, sier psykologspesialist Karl Eldar Evang.

Foto: NRK

– Jeg mener Norge svikter denne gruppen, sier Evang som tror flere asylsøkere tar sitt eget liv.

– Det har vært en økning i antall dødsfall ved asylmottakene uten at det er registrert hva som ligger bak. Det er et problem at det mangler forskning på dette og ingen vet egentlig hva som skjer, sier han.

I henhold til et EU-direktiv med virkning fra og med 15. juni 2012 skal alle dødsfall i Norge, også blant personer som ikke var registrert som bosatt i Norge på dødstidspunktet, registreres i Dødsårsaksregisteret, i følge Folkehelseinstiuttet.

Direktiviet førte til at man startet registrering av dødsfall blant asylsøkere, men foreløpig er tallene usikre og det jobbes med å få sikrere tall, opplyser Anne Gro Pedersen er seniorrådgiver ved Avdeling for helseregistre i Folkehelseinstituttet.

Les rapporten "Dødsfall i Norge blant ikke-bosatte" fra Folkehelseinstituttet. (ekstern lenke)

– Må ta fatt i problemet

I et lite rom på asylmottaket er flere av beboerne i gang med et slag biljard for å få tiden til å gå. Her deler beboerne måneder og år med venting i de spartanske lokalene. Flertallet venter bare på en kommune å bo i. Mange er frustrerte, skuffa og rådville.

Ingen vet hvilke tanker Nur hadde før han døde, og politiet sier at det var en ulykke. Men vennene hans sier at han var deprimert.

Sverre Varvin, som er psykiater ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, sier det er mange som sliter med alvorlige depresjoner på asylmottak.

– Vi antar at selvmordstanker er ganske hyppige, og selvmordsforsøk forekommer nok oftere enn det vi vet om, sier Varvin.

Sverre Varvin

Sverre Varvin, som er psykiater ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, sier det er mange som sliter med alvorlige depresjoner på asylmottak.

Foto: NRK

Han mener norske myndigheter må ta fatt i problemet på en bedre måte. Blant annet ved å undersøke den psykiske helsen til asylsøkere som kommer til Norge, slik at man kan iverksette flere tiltak. Noen av disse kan være ganske enkle å få til, sier han.

– Vi kan mobilisere lokale helseresurser på asylmottakene, mens andre vil kreve mer spesialisert behandling, sier Varvin.


Flere saker fra Innlandet