– Iblant føler man at matvarebransjen er der tobakk-bransjen var på 70-tallet.
I restauranten Hvelvet på Lillehammer var det dekket for matrefleksjon torsdag. I fjor høst kom forfatter og skribent Niels Christian Geelmuyden ut med boka «Sannheten på bordet», hvor han setter et kritisk søkelys på matindustrien og hva nordmenn egentlig putter i seg hver eneste dag.
– For stor avstand
Ved lanseringen ble boka betegnet som et «frontalangrep på norske myndigheter og matvareindustrien som driver dem».
Mange hadde tatt turen for å høre på Geelmuyden. Ett av poengene han trakk fram, var hvordan endringene i forholdet mellom forbruker og produsent påvirker forholdet til maten.
– Avstanden mellom produsent og de som spiser maten er et grunnleggende problem. Jeg tror at før fantes det en nærhet til produksjonen, slik at man ikke trengte et Mattilsyn, kommunikasjonen gikk fort hvis noe var feil.
– Mye sprøytemidler
– Fra 2011 til 2012 påviste Mattilsynet at 55 prosent av frukt og grønt i norske butikker inneholder en eller flere sprøytemiddelgifter.
Geelmuyden brukte deler av foredraget på å snakke om sprøytemidler i maten.
– Vi ønsker å tro at maten er renere her i landet enn andre steder. Vi glemmer da at 80 prosent av frukt og grønt som spises i Norge er importert og giftbruken er økende her i landet. I 2011 inneholdt norske jordbær for første gang like mye gift som de importerte, 95 prosent inneholdt sprøytemiddelrester det året.
Han vært i fem debatter med Mattilsynet, hvorav fire med toppsjefen, og overrakt landbruksminister Sylvi Listhaug et eksemplar av boka. Ifølge forfatteren er det en oppfølger på veg til høsten.
Se hele foredraget ovenfor.