Hopp til innhold

Mer snø i fjellet i juni enn i påska: – Målet er å gå toppturer hele året

Dette bildet ble tatt i Jotunheimen denne uka. – Det ser ut til at vi kan gå på ski 12 måneder på rad, sier fjellentusiast Martin Andersen.

På ski i Jotunheimen i juni

SOMMERSKI: Bildet er tatt ved Geitsætre i Leirdalen i Jotunheimen denne uka. Skikjører er Magnus Kokstad. Toppturfolket melder om tørr snø i nordøstlige hellinger.

Foto: Martin Andersen

– Jeg var i Jotunheimen senest i går, og det er helt vanvittig mye snø, sier den erfarne fjellfareren Martin Andersen fra Lillehammer/Engerdalen.

Toppturentusiasten sier han aldri har opplevd lignende. Han forteller at han har vært på tur gjennom hele vinteren, og at det har i utgangspunktet vært en god vinter.

Mer snø enn i påska

– Men med det store påfyllet som kom nå i juni er det mye mer snø nå enn i påska. I Leirdalen kan man gå rett fra bilen på ski, og det er unormalt selv i påska, sier Andersen.

Denne uka var han og en gjeng på tur i Leirdalen i Jotunheimen, store deler av turen kunne gjennomføres i shorts.

– Turen gikk fra Geitseter i Leirdalen, opp Hurrbrean til Loftet, videre over Veslefjellstind, Hurrbreahø og Bakre Skagsnebb. Det var skyfritt hele dagen og vindstille. Nydelige kjøreforhold, med fin tørrsnø i nordøst-sidene og slush i solsidene, sier en fornøyd fjellfarer.

Tur opp Hurrbrean i juni

SHORTSVÆR: Mye snø, delvis også tørr snø, preger Jotunheimen juni 2015.

Foto: Martin Andersen

Måtte grave fram Fannaråk-hytta

Tirsdag måtte mannskap frå DNT grave seg ned i flere meter med snø for å finne inngangene til den høyesteliggende turisthytta i Norge.

– Jeg har ikke opplevd så mye snø her så langt tilbake som jeg kan huske. Det er en utfordring for oss som driver turistvirksomhet i fjellet og folk som vil gå fotturer at det er så mye snø. Vi må jo prøve å legge til rette slik at det blir bra for alle, forteller Tor Martin Stenseng.

Han er driftsansvarlig for de ubetjente turisthyttene til DNT, og ringer på telefon fra Fannaråkshytta, 2068 meter over havet.

Nøyaktig hvor mye snø det er ved Fannaråkshytta er Stenseng usikker på, men han regner med i alle fall 1,5 meter på flatmark.

– Fannaråken er et stad med mye vær og vind, og snøen flyttar mye på seg. Vi veit fra snømålingar andre stader at det ligger på 1,60 – 1,70 meter, sier han.

Mindre snø i østlige fjellstrøk

Det er spesielt fjellstrøkene vest i Oppland, som Jotunheimen og Sognefjellet som har mer snø enn vanlig.

– I Langsua Nasjonalpark, Rondane og Femund øst i Hedmark er det lite snø og stort sett greit og ferdes allerede, sa driftssjef i Den Norske Turistforening, Jan Erik Reiten til NRK i forrige uke.

– Hva vil du si til dem som har planlagt tidlig fottur i fjellet?

– Da må du dra til Rondane eller til Langsua i Gausdal, der er det helt sikkert fint å gå, sier Jan Erik Reiten i Den Norske Turistforening.

Utsetter åpning av Stranddalshytta

Det er også mye snø i Ryfylkeheiene, skriver Stavanger turistforening. De enorme snømengdene gjør det derfor umulig å åpne Stranddalshytta som planlagt.

Offisiell sommeråpning er utsatt til 10.juli - men betjeningen er på plass ei snau uke tidligere.

Flere saker fra Innlandet