Hopp til innhold

– Bøndene hadde krevd min avgang

Trygve Slagsvold Vedum mener han hadde fått massiv kritikk om han hadde tilbudt bøndene 90 millioner. Bondeorganisasjonene sier forventningene er like uansett partitilhørighet for statsråden.

Jordbruksoppgjør

Trygve Slagsvold Vedum mener statens tilbud er en provokasjon og tror han aldri kunne kommet unna med noe tilsvarende. Her fra jordbruksoppgjøret i fjor.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Den tidligere landbruksministeren fra Senterpartiet og Hedmark mener det er tydelig at bøndene har lave forventninger til dagens regjering.

770 millioner kroner skiller partene før bønder og stat setter seg til forhandlingsbordet.

– Hadde jeg kommet med et slikt tilbud hadde det blitt brudd med en eneste gang og jeg hadde fått beskjed om å gå. Det som er lagt på bordet er jo ikke annet enn en direkte provokasjon mot landbruket og synliggjør en politikk som sentraliserer matproduksjon.

– Må stå for det man mener

Med Vedum som landbruksminister hadde jordbruksoppgjøret for 2013-2014 en ramme på 1270 millioner kroner.

Han mener det er naturlig at bøndene legger dagens politiske situasjonen til grunn, men tror det også er viktig å ikke la dette legge for store føringer.

– Jeg skjønner at dette er forferdelig vanskelig for landbruket. Samtidig er det viktig at man står opp for det man mener. Mange mener at dette oppgjøret bør havne i Stortinget for å avgjøre hvordan politikken skal være. Skal vi ha et landbruk over hele landet eller konsentrere det? Jeg mener at det siste er helt feil retning å gå, sier Vedum.

– Ikke akkurat bølgen

Erling Aas-Eng

Leder i Hedmark Bondelag, Erling Aas-Eng, er lite fornøyd med utgangspunktet for forhandlinger.

Foto: Hedmark Bondelag

Erling Aas-Eng i Hedmark Bondelag synes ikke de har opptrådt tilbakelent i møte med statens tilbud.

– Vi har ikke akkurat tatt bølgen for det som kom fra landbruksminister Dale. Vi forholder oss til tilbudet og ikke hvem som legger det frem. Jeg kan ikke se at vi kunne gjort noe annerledes alt før forhandlingene har startet, mener han.

Merete Furuberg i Bonde- og Småbrukarlaget brøt forhandlingene med regjeringen i fjor og er beredt til å gjøre det samme i år.

Hun mener partitilhørighet er uvesentlig i jordbruksoppgjøret og at det er andre faktorer som teller.

– Våre forventninger ligger hos alle partiene og alle behandles likt, uansett om de er i Sp eller Frp. Det viktigste i år er at vi bruker jorda i hele landet og dette må alle partier engasjere seg i. Til syvende og sist er dette Stortinget sitt ansvar, så jeg håper at Vedum og de andre på Stortinget i år tar grep, sier Furuberg.

Pressekonferanse jordbruksoppgjøret

Merete Furuberg er skuffet over rammene statens forhandlingsleder Leif Forsell kom med i år. Til høyre er leder i Bondelaget, Lars Petter Bartnes.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Flere saker fra Innlandet