– Arnseth valgte sjøl å gå av

Fylkesråd Njål Føsker synes det er leit at Eva Arnseth trekker seg som fylkesråd etter garanti-saken. – Dette var helt og holdent hennes valg, sier Føsker.

Njål Føsker

Fylkesrådsleder Njål Føsker synes det er leit at Arnseth har bestemt seg for å gå av etter garanti-saken.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Onsdag ble det kjent at Arnseth ga Hamar-firmaet, Scan4News, seks millioner kroner i garanti uten å ha fullmakt til dette, og uten å informere hele fylkesrådet. Det ble holdt flere krisemøter i løpet av dagen.

Torsdag formiddag satt fylkesrådet i Hedmark i møte, og det endte med en beklagelse fra fylkesrådsleder Njål Føsker.

– Det som har vært viktig for Eva og meg er å gi en så dyp beklagelse som mulig, sa Føsker etter møte.

Arnseth tok ansvar

Eva Arnseth

Eva Arnseth.

Foto: Hedmark Fylkeskommune

Noen timer senere varslet Eva Arnseth at hun går av. Ifølge Føsker var dette hennes eget valg.

– Dette er en beslutning hun har gjort sjøl i dag. Hun ønsker å ta ansvar for den garantien som er gitt. Konsekvensen av det, slik hun ser det, er å trekke seg som fylkesråd. Dette var helt og holdent hennes eget valg, sier Føsker til NRK.

Arnseth er lei seg for det som skjedde. Og sier hun trekker seg fordi hun føler at dette har svekket tilliten til fylkesrådet.

– På grunn av situasjonen som er oppstått, har jeg valgt å trekke meg som fylkesråd. Det er gjort feil i behandlingen av søknaden til Scan4news, som er mitt ansvar. Dette har svekket tilliten til fylkesrådet. Jeg har kommet til at det som bidrar mest til å rydde opp i dette, er at jeg trekker meg, sier Arnseth.

SE VIDEO: Arnseth trakk seg etter pengegaranti:

Video Trakk seg etter pengegaranti

Reporter Anne Kari Løberg/fotograf Frode Meskau

– Trist sak

Føsker er opprørt etter det som skjedde, og har hatt en tøff og hektisk dag. Han sier de ikke er ferdig med saken.

– Denne diskusjonen er vi ikke ferdig med. Det er mulig at det som skjedde måtte skje, og jeg tar til etterretning at hun går av, sier Føsker.

Han sier det er en trist sak.

Aasa Gjestvang

Aasa Gjestvang.

Foto: Jan Egil Løvbak / NRK

– Dette er trist for hele Hedmark, for Hedmark Arbeiderparti, for Hedmark fylkeskommune og for Hedmarks befolkning. Jeg tar til etterretning Eva Arnseths ønske om å fratre.

– Noe måtte skje

Fylkesråd fra Senterpartiet Aasa Gjestvang sier at det som skjedde var så alvorlig at noe måtte skje.

– Når hun har valgt å trekke seg, så tror jeg det er bra for saken. Jeg er glad fordi det er tydelige feil som er gjort, men jeg er lei meg på Arnseths vegne, hun har vært en god kollega, sier Gjestvang.

8. mai blir det ekstraordinært fylkesting, der denne saken skal tas opp.

NRK ANBEFALER

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Skredfare og glatte hovudvegar

  Det er sjeldan varsom.no melder om faregrad tre her over så lang tid, seier verten i Leirvassbu, Ole Jacob Grindvold.

  – Men det er høgst reelt, for berre i dag har det vore tre mindre skred her, seier han. Nedbøren har også ført til ein del glatte hovudvegar i distriktet vårt, og operasjonssentralen åtvarar mot glatte hovudvegar.

  Ras ved Leirvassbu
  Foto: Ole Jacob Grindvold
 • Elverum framleis på topp

  Då Elverum tok i mot HamKam i kveld, sette dei tidleg press på gjestane. Det var Elverum fyrst og Elverum sist, og då dommaren bles stod det 5 - 0 på resultattavla. Ein overbevisande siger og framleis trygt på tabelltoppen i 2.divisjon. Det vart også målrikt då Tynset tok i mot Strindheim, med sluttresultatet 3 - 5. Brumundal som har vunne to kampar på rad, tapte 1 - 2 mot Brattvåg. Og i kampen NIL Trysil - Hønefoss, vart sluttresultatet 3 - 2.

 • Ti personer tatt av snøskred

  Ei gruppe på ti personar var involvert i eit snøskred på Sognefjeldet i ettermiddag. To av dei skal vere skadd, men dei er ikkje livstruande skadd, seier redningsleiar Børge Galta ved hovudredningssentralen Sør Norge. Raset gjekk om lag ein kilometer vest for Steindalsnosi, melder GD. Det er betydeleg skredfare i dette området etter snøfallet dei siste dagane.