Hopp til innhold

60 prosent av tenåringsjentene sliter med dårlig selvbilde

Økt nettbruk trekkes frem som noe av forklaringen på at mange norske tenåringsjenter er misfornøyd med selvbildet sitt. Forskerne bak undersøkelsen oppfordrer foreldrene til komme sterkere på banen.

En årlig undersøkelse viser at så mange som en av tre jenter er misfornøyd med utseendet sitt.

En undersøkelse utført på 100 000 skoleelever viser at mange jenter ikke er fornøyd med seg selv.

En årlig undersøkelse viser at tenåringsjenter ved norske skoler ikke liker hvordan de ser ut. Forskere i KoRus Øst har foretatt undersøkelsen og mener den peker på et viktig tema.

– Dette er en indikator på at veldig mange jenter sliter med selvbildet. I dag er det mye vi ikke kan sette diagnose på, men det er tydelig at mange tenåringsjenter kan kjenne et veldig press. Dette er noe det må tas tak i, sier Johannes Nermo, spesialrådgiver ved KoRus Øst.

Vil at foreldrene engasjerer seg

Undersøkelsen er utført på 100 000 ungdomsskoleelever i Innlandet, Østfold og Akershus. KoRus Øst er en forskningsinstitusjon som spesialiserer seg på rusforskning og avhengighet. Nermo mener et dårlig selvbilde kan få svært alvorlige konsekvenser.

– Når en så stor andel ikke er fornøyd med hvordan de ser ut, er dette noe som kan slå ut negativt på veldig mange forskjellige områder, forklarer Nermo.

Undersøkelsen har vært utført siden 2010 og avdekker også at en av tre har psykiske plager. Forskerne opplever en økning og Nermo tror bruk av sosiale medier kan settes i sammenheng med resultatene fra undersøkelsen. Nå vil han at foreldrene engasjerer seg.

Johannes Nermo

Johannes Nermo mener foreldre må være obs på barnas nettvaner.

Foto: NRK

– Vi skal gi de unge frihet og skal ikke kikke dem over skulderen til enhver tid. Men foreldrene må ha en aktiv dialog med ungene der de lærer bort hva som er greit og hva som er galt. Folkeskikk gjelder også på nett, og det må barna læres opp til å skjønne.

Planlegger alt bikinisesongen

Elever ved Ajer ungdomsskole i Hamar er enige i at sosiale medier kan være med på å sette press. De forklarer at slanking og kroppsfokus kan ta helt overhånd for enkelte.

– På nettet ser vi bilder av mange pene jenter og det er lett å sammenligne seg med dem, sier Linnea-Cecilie Dale Engebakken og Katrine Kleven ved Ajer ungdomsskole på Hamar.

– Det er mange som legger ut bikinibilder på nett og noen har allerede begynt å planlegge hvordan de skal se ut på bikinibildene i 2014. Det er mye kroppspress som kommer av det man ser på nettet, forklarer jentene til NRK.

Flere saker fra Innlandet