Hopp til innhold

Chiles ambassadør: Håper mumiene kan komme tilbake til Chile

– Vi visste ikke at det fantes mumier i Norge som opprinnelig kom fra Chile. Det ville være svært attraktivt å få dem tilbake til hjemlandet, sier ambassadør José Miguel Cruz Sánchez.

Mumie mysterium løst

Mumiene fra Chile ble sendt til Norge på 1930-tallet. De siste 60-årene har de vært lagret ved Anatomisk Institutt ved Universitetet i Oslo.

Foto: Per Holck

– I alle fall håper jeg chilenske eksperter får komme og undersøke dem, sier Sánchez.

Fire mumier fra Chile ble fraktet til Norge på 1930-tallet. Den ene er trolig nesten 2500 år gammel.

Chiles ambasadør i Norge, José Miguel Cruz Sánchez.

Chiles ambassadør i Norge, José Miguel Cruz Sánchez.

Foto: privat

Mumiene ble funnet av den norske utvandreren Gunnar Nergaard, som sendte dem hjem til Norge og Etnografisk museum i Oslo.

– Jeg vil ikke spekulere i hva som bør skje med mumiene nå. Uansett er det mange formaliteter å ta hensyn til, sier ambassadøren.

Fra balsamering i Chile til lager i Oslo

Mumiene kommer trolig fra det nordlige Chile. Her ble det blant annet oppdaget mange mumier fra Chinchorro-kulturen på begynnelsen av 1900-tallet. De eldste av disse har blitt datert så langt tilbake som til 5000 før vår tid. Det er hele 2000 år før egypterne begynte å balsamere sine døde.

Les også:

Gunnar Nergaard

Utvandreren Gunnar Nergaard fant indianske mumier og sendte dem hjem til Norge. Denne praksisen var ikke ulovlig på den tiden.

Foto: Migrasjonsmuseet

I vel 80 år har fire av dem vært i Norge, mest som en godt bevart hemmelighet. Hadde det ikke vært for en artikkel som museumsmann Knut Djupedal kom over, så hadde de trolig vært det fremdeles.

For de siste 70 årene har de fire vært lagret ved Anatomisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO). Hit ble de overført fra Etnografisk museum på 1940-tallet.

– Bør DNA-testes

De fire mumiene har vært testet med den såkalte C-14 metoden, forteller professor i anatomi, Per Holck, ved UiO. Det er gjort for å bestemme alderen. Holck mener det nå bør være aktuelt å DNA-teste dem for å skaffe seg ytterligere informasjon om mumiene. Det er imidlertid ikke bestemt om dette skal gjøres, og eventuelt når det kan skje.

Per Holck mener bestemt at det ikke finnes flere mumier enn disse som kommer fra Sør-Amerika i Univeristetets eie.

Chilenske forskere er nysgjerrige på de "norske" mumiene

Mumie bilde

Her er fotografiet som Knut Djupedal fant etter ivrig leting. Mumiene på bildet har samme sittestilling og andre kjennetegn som stemmer med funnene i Schreinersamlingen.

Foto: Migrasjonsmuseet

– Jeg vil undersøke muligheten for at chilenske eksperter kan komme og se på dem, sier ambassadør José Miguel Cruz Sánchez. Han er imidlertid svært opptatt av at videre skritt skjer i full forståelse både med norske og chilenske myndigheter.

– Når det er sagt tror jeg chilenske eksperter vil mene at det er både spennende og attraktivt om de kommer tilbake til Chile, sier ambassadøren.

Les også:

Tusen år gamle mumier funnet i Peru

Flere saker fra Innlandet